Ορνιθόγαλο

Eπιστημονική Oνομασία: 
Ornithogalum umbellatum
Άλλα Ονόματα: 
Αστέρι της Βηθλεέμ

Χαρακτηριστικά: Πολυετές βολβώδες φυτο ύψους 20 - 40 εκ.

Φύλλα: 6 - 9, γραμμικά, πλάτους 2 - 5 χιλ., αυλακωτά ως επίπεδα, συχνά με λευκή μεσαίαλωρίδα, βγαίνουν από το βολβό.

Άνθη: Σε επίπεδες, πολυανθείς ταξιανθίες. Τα φύλλα του περιανθίου, μήκους 5 - 22 χιλ.,εκτείνονται αστεροειδώς, επάνω έχουν χρώμα λευκό, κάτω πράσινο με λευκές λωρίδες. Τα νήματα των στημόνων δημιουργούν μια λευκή κορώνα στο κέντρο. Τα άνθη ανοίγουν μεταξύτων ωρών 11 και 15 μμ. Τα βράκτια έχουν μήκος μικρότερο από τους ανθοφόρους ποδίσκους. Απρίλιος - Μάιος.

Καρποί: Κάψες επιμήκεις-ωοειδείς.

Εξάπλωση: Μεσογειακή περιοχή, Καύκασος,Δ. Ασία, Β. Αφρική, φυτρώνει σε λιβάδια.

Εδωδιμότητα: Είναι τοξικό φυτό και  τα άγρια ζώα το αποφεύγουν, και όλα τα μέρη του φυτού πρέπει να θεωρούνται ως δηλητηριώδη. Ωστόσο, οι βολβοί είναι εδώδιμοι αν είναι καλά μαγειρεμένοι ή αποξηραμένοι και κονιορτοποιημένοι. Υπάρχουν κάποια που τρώγονται ωμά, αλλά το σοφότερο είναι να αποφεύγονται, ακόμη κι αν υπάρχει μικρή πιθανότητα κινδύνου. Σύμφωνα με το S. Facciola's Cornucopia, ένα βιβλίο με συλλογές αυθεντικών κειμένων σχετικά με τα εδώδιμα φυτά, τα άνθη του φυτού έχουν χρησιμοποιηθεί σαν συστατικό στο ψημένο ψωμί και τις ζύμες.

Το απόσταγμα χρησιμοποιείται από τους βοτανοθεραπευτές σαν θεραπευτική αγωγή για την αντιμετώπιση του τρόμου, της αυτοκαταστροφικής κατάθλιψης ή της θλίψης, επίσης σε διάφορα έλκη, φλύκταινες, αέρια του εντέρου και σε κάποιες σοβαρές ασθένειες όπως ο καρκίνος. 


Βιότοπος: 
Μήνας συλλογής: 
Μήνες άνθισης: 

Πηγές:

Facebook comments