Διάφορα επιτραπέζια επιδόρπια...

Φυσικά οι απομιμήσεις στις τροφές δεν σταματούν μόνο σε αυτές τις τρεις. Η γνωστή μας φέτα έχει αντικατασταθεί με το "λευκό τυρί",

Πολύς ντόρος έγινε τελευταία με την νέα ονομασία των παγωτών η οποία ακούει στα ονόματα: "Παγωμένο γλύκισμα" ή "επιδόρπιο παγωτού". Αυτό όμως δεν είναι κάτι καινούριο!
Οι απομιμήσεις δεν σταμάτησαν μόνο στα ρούχα και τα αρώματα. Πλέον φτάσαμε στο σημείο να αντικρίζουμε απομιμήσεις τροφών και φυσικών προϊόντων.

Ας δούμε λοιπόν κάποια παραδείγματα:

Το επιδόρπιο γιαουρτιού

Πρόκειται για το "γιαούρτι" που όμως δεν είναι φρέσκο γάλα και καλλιέργεια γιαούρτης αλλά, περιέχει διάφορα πρόσθετα όπως: Σιρόπι φρουκτόζης, γλυκόζη, ασπαρτάμη. Συνδυασμούς από παστεριωμένο γάλα, σκόνη γάλακτος ή πρωτεΐνη γάλακτος. Ανθόγαλα ή τυρόγαλα ή ότι απομένει από τις παραγωγές  τυριών. Τροποποιημένα άμυλα, καλλιέργειες γιαουρτιού. Μονογλυκερίδια, χρωστικές, διάφορα Ε για την ενίσχυση των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών του προϊόντος. Ζελατίνη η οποία παράγεται από υποπροϊόντα βοοειδών ,χοιρινών και άλλων κρεάτων και χρησιμοποιείται για τη πήξη του γιαουρτιού.

Η θρεπτική του αξία: Η θρεπτική αξία διαφοροποιείται ανάλογα με το παρασκεύασμα (μέσα στα χάλια υπάρχουν και χειρότερα!).
Σε γενικές γραμμές όμως είναι μικρότερης θρεπτικής αξίας σε σχέση με το φυσικό γιαούρτι ενώ οι γλυκαντικές ύλες που περιέχει ενισχύουν την τάση για παχυσαρκία. Είναι σίγουρα πολύ πιο φθηνό, γι’ αυτό το χρησιμοποιούν οι περισσότεροι στην επαγγελματική σίτιση. Τελευταία παρασκευάσματα περιέχουν διάφορες ουσίες για τον έλεγχο της χοληστερίνης, της πίεσης κ.λ.π... (τζάμπα φαρμακευτική αγωγή!)
Παρασκευάσματα που για τη χρήση τους πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή, ιδιαίτερα από ανθρώπους που καταναλώνουν φάρμακα αλλά και από παιδιά.

Το Παγωμένο γλύκισμα ή επιδόρπιο παγωτού

Αντιστοίχως με το επιδόρπιο γιαουρτιού το παγωμένο γλύκισμα δεν παράγεται από γάλα αλλά περιέχει: γάλα αποβουτυρωμένο ανασυσταθέν (προστίθεται λίπος και μάλιστα φυτικό που είναι επιβλαβές για τον οργανισμό),  σιρόπι γλυκόζης (εμπορίου), φυτικό λίπος*, στερεά ορού γάλακτος (Ο ορός γάλακτος είναι κυρίως νερό), γαλακτοματοποιητές (μονογλυκερίδια- και διγλυκερίδια λιπαρών οξέων, φωσφατίδια του αμμωνίου, πολυγλυκερίδια του πολυρικινελαίκού οξέος ,αλγινικό νάτριο και μία σειρά από άλλες χημικές ουσίες που καμία σχέση δεν έχουν με το γάλα), σταθεροποιητές
(έλαιο χαρουπιού, καραγενίνη, έλαιο γκουάμ, γάλα αποβουτυρωμένο, αφυδατωμένο δηλ. γάλα σκόνη, αρωματικές ύλες)

 *Τα φυτικά λίπη περιέχουν trans λιπαρά οξέα που σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (World Health Organization,WHO) είναι ύποπτα για καρδιαγγειακές παθήσεις κλπ.) και αφαίρεσαν το λίπος δηλ. το βούτυρο απο το γάλα για να βάλουν το φθηνότερο αλλά και πιο επικίνδυνο φυτικό λίπος.

Τα συστατικά που περιέχονται στα επιδόρπια συνήθως αναγράφονται με μικρά γράμματα.

Από το άρθρο του Νίκου Κατσαρού π. πρόεδρου της ΕΦΕΤ

Ο επιτραπέζιος οίνος

Πρόκειται για κρασί δεύτερης διαλογής, χωρίς Ονομασία Προέλευσης. Παράγεται δηλαδή από μίξη σταφυλιών τα οποία μπορεί να προέρχονται από οπουδήποτε. Ένας ελληνικός επιτραπέζιος οίνος για παράδειγμα μπορεί να περιέχει εισαγόμενα σταφύλια Αργεντινής. Συνήθως χρησιμοποιούνται τα περισσεύματα από την οινοποίηση της πρώτης διαλογής κρασιού δηλαδή, το στέμφυλο (η φλούδα του σταφυλιού).

Πάντως με τον επιτραπέζιο οίνο επιτυγχάνεται σταθερή γεύση και ποιότητα μετά από κάθε νέα οινοποίηση. Πράγμα που δεν συμβαίνει με τον μη επιτραπέζιο οίνο και αυτή η σταθερότητα τον κάνει εμπορικό (σύμφωνα με την καταναλωτική λογική). Αυτό φυσικά γεννά πολλά ερωτήματα σχετικά με τα μέσα και τα πρόσθετα που χρησιμοποιούνται για να δίνουν από διαφορετικές σοδειές πολλές φορές και από διαφορετικές ποικιλίες το ίδιο αποτέλεσμα.

Πηγές: http://greekwinefederation.gr/gr/content/show/&tid=35, http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9F%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%B1%CF%83%CE%AF%...

Facebook comments