δάσος πλατυφύλλων

εικόνες Περιγραφή
Αγαρικό το Μεγαλοπρεπές - Agaricus augustus Αγαρικό το Μεγαλοπρεπές

Agaricus augustus: Φαγώσιμο, νόστιμο και εύκολα αναγνωρίσιμο μανιτάρι που εμφανίζεται καλοκαίρι και φθινόπωρο, συνήθως κατά ομάδες, σε δάση, άκρες δρόμων και ξέφωτα και παράγει μεγάλα μανιτάρια με αρχικά κυβικό, αργότερα σφαιρικό ή ημισφαιρικό και τελικά κυρτό έως σχεδόν επίπεδο καπέλο.

Αγροκύβη η κυλινδρική (Agrocybe cylindracea) Αγροκύβη η κυλινδρική

Agrocybe cylindracea: φαγώσιμο, μεσαίου μεγέθους μανιτάρι που μοιάζει πολύ με αγαρικό, έχει πολύ ανοικτό και κυρτό καπάκι, σχεδόν επίπεδο, από 3 έως 10 εκατοστά σε διάμετρο.

Ακανθόχοιρος ο καγκελοειδής - Hericium clathroides Ακανθόχοιρος ο καγκελοειδής

Hericium clathroides: Μανιτάρι με την μορφή κοραλλιού που βγαίνει πάνω σε κορμούς πλατύφυλλων Καλοκαίρι και Φθινόπωρο. Παράγει μανιτάρια ακανόνιστα σε σχήμα και μεγάλα (μπορεί να φτάσει και τα 30 εκατοστά διάμετρο).

Αλβατρίσκος ο λοφιοφόρος

Albatrellus cristatus: Μη φαγώσιμο μανιτάρι που φύεται σε κορμούς πλατύφυλλων κυρίως οξιάς κατά ομάδες.

Αμανίτης ο ανοιξιάτικος ή εαρινός Αμανίτης ο εαρινός

Amanita verna: Το ανοιξιάτικο ξαδερφάκι του Θανατηφόρου Φαλλοειδή Αμανίτη. Ένα από τα πιο επικίνδυνα μανιτάρια στην Ελλάδα.

Amanita caesarea - Αμανίτης ο καισαρικός Αμανίτης ο καισαρικόςAmanita caesarea: Από τα πιο νόστιμα μανιτάρια. Δεν έχει νιφάδες ενώ επίσης τα ελάσματα και ο μίσχος του είναι κιτρινωπά και όχι λευκά. Έχει δακτυλίδι λεπτό και μεμβρανωειδές.
Ένα νεαρό καρπόσωμα του Αμανίτη του κοκκινίζων Αμανίτης ο κοκκινίζων

Amanita rubescens: Το συναντάμε από το Μάιο ως το Νοέμβριο σε δάση κωνοφόρων και πλατύφυλλων κατά ομάδες. Το καπέλο του μπορεί να φτάσει και τα 12 εκατοστά διάμετρο με χρώμα ωχρωπό

συστάδα μανιταριών σε ελατοδάσος Αμανίτης ο μυγοκτόνος

Amanita Muscaria: Καρποφορεί το Φθινόπωρο σε δάση κωνοφόρων και πλατύφυλλων. Όταν βγαίνει από η γη μοιάζει με μικρή μπάλα του γκολφ.

Αμανίτης ο Πάνθηρας (Amanita pantherina) Αμανίτης ο ΠάνθηραςAmanita pantherina: Διάμετρος 5 - 10 cm, σε νεαρή ηλικία ημισφαιρικό, αργότερα επίπεδο. Οδοντωτό στην περιφέρεια. Έχει καφέ απόχρωση έως καφέ-λαδί. Στην επιδερμίδα του βρίσκονται κολλημένα λευκά υπολείμματα του ολικού πέπλου.
Αμανίτης ο φαλλοειδής - Amanita phalloides Αμανίτης ο φαλλοειδήςAmanita phalloides: Από τα πιο επικίνδυνα μανιτάρια στην Ελλάδα. Θανατηφόρο. Καρποφορεί από τον Μάιο έως τον Νοέμβριο. Ελάσματα, σάρκα και πόδι λευκωπά. Έχει δακτυλίδι και βόλβα.
Amanita aspera Αμανίτης του franchetiiAmanita franchetii ή Amanita aspera Gray: Μικρό προς μεσαίου μεγέθους μανιτάρι που φυτρώνει σε δάση πλατύφυλλων
Το βελανίδι της αριάς Αριά

Quercus ilex: συνήθως θάμνος ή μικρό δένδρο, μπορεί όμως να αναπτυχθεί και σε μεγάλο δένδρο με ύψος 15-27 μέτρα

Facebook comments