Πλευρώτους οστρεώδης

Επιστημονική Ονομασία: Pleurotus ostreatus
λαϊκές ονομασίες: 
Χαρουπολάχανο
Ελατομανίτης
Πίττα, Τιπάρι
διάμετρος (καπέλου): 4cm - 12cm ύψος: 0.5cm -3cm διάμετρος ποδιού: 1cm -1.5cm

Περιγραφή: Καρποφορεί κατά συστάδες και ομάδες σε νεκρό ξύλο πλατύφυλλων και ελάτου. Εμφανίζεται φθινόπωρο και καλοκαίρι.  Έχουν πλούσια σάρκα και ντελικάτο άρωμα. Πρωταγωνιστούν στην ελληνική κουζίνα, ενώ είναι και πλούσια πηγή βιταμινών. 

Καπέλο: Το καπέλο τους έχει διάμετρο 4 - 12 εκατοστά και είναι κυρτό με μορφή γλώσσας ή οστράκου (εξού και το όνομα ostreatus).  Το χρώμα του πάνω μέρους του καπέλου κυμαίνεται μεταξύ γκρι και κρεμ. Η περίμετρος του καπέλου είναι κυματιστή.  Στο κάτω μέρος του καπέλου υπάρχουν ελάσματα λευκωπά ή κρεμ, πυκνά και κατερχόμενα.

Παραδοσιακή ιατρική: Οι Αιγύπτιοι, οι Βαβυλώνιοι και αργότερα οι Έλληνες και οι Ρωμαίοι θεωρούσαν τα μανιτάρια «τροφή θεών και βασιλέων». Οι μάγισσες του Μεσαίωνα ανακάτευαν τη σκόνη τους με στάχτη και αλείφονταν με το μείγμα για να αυξήσουν τη γονιμότητα, ενώ παρασκεύαζαν ερωτικά φίλτρα και φάρμακα για να αντιμετωπίσουν την ανικανότητα.

Τι υποστηρίζουν οι νέες έρευνες: Πράγματι, τα μανιτάρια ή ουσίες που εξάγονται από αυτά έχουν αξιόλογες ιδιότητες, που πιθανόν ενισχύουν το σύστημα άμυνας του οργανισμού, συμβάλλουν στην καταπολέμηση μορφών καρκίνου, μειώνουν τον κίνδυνο για στεφανιαία νόσο και διατηρούν σε φυσιολογικά επίπεδα τη χοληστερόλη. Επιπλέον, συνδυάζουν τις αντιικές ιδιότητες με την αντιφλεγμονώδη δράση.

Για τι άλλο είναι ευεργετικά: Τα μανιτάρια έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λίπη και νάτριο, ενώ είναι χαμηλής θερμιδικής αξίας (100 γρ. δίνουν περίπου 35 θερμίδες). Περιέχουν πολύ λίγα λίπη και μηδενική χοληστερόλη. Επιπλέον, είναι ικανοποιητική πηγή φωσφόρου (120 mg), καλίου (420 mg), σεληνίου (2,6 mcg), ψευδαργύρου (0,77 mg), ενώ δίνουν φυλλικό οξύ και βιταμίνες του συμπλέγματος Β (κυρίως νιασίνη, ριβοφλαβίνη, και παντοθενικό οξύ). Η ριβοφλαβίνη προάγει την υγεία του δέρματος και την καλή όραση, η νιασίνη ενισχύει την ομαλή λειτουργία του πεπτικού και νευρικού συστήματος, ενώ το παντοθενικό οξύ εμπλέκεται στην παραγωγή των ορμονών.  

Πηγές:

Facebook comments