Λεντινούλα (Σιτάκε)

Επιστημονική Ονομασία: shiitake(lentinula edodes)
διάμετρος (καπέλου): 2cm - 12cm ύψος: 3cm -10cm
πίλος: σφαιρικός στην αρχή - επίπεδος αργότερα, πιθανή απόχρωση επιδερμίδας πίλου ή πάνω επιφάνειας: καφέ, γκρι, υμένιο: ελεύθερο, με ελάσματα, ελάσματα: λευκά, πυκνά, πόδι: χωρίς δακτυλίδι, σπόρια: με λευκό αποτύπωμα,

Εδώδιμο μανιτάρι που καλλιεργείται εδώ και αιώνες στην Ασία και τα τελευταία χρόνια σε όλον τον κόσμο. Στην Ελλάδα έκανε την εμφάνιση του πριν 5-6 χρόνια σε αποξηραμένη μορφή και από πέρυσι ξεκίνησε η καλλιέργεια του στην Θεσσαλονίκη από Μια μικρή μονάδα παραγωγής.  

Ονοματολογία: Η λέξη shiitake (σιτάκε) είναι παράγωγο των Ιαπωνικών λέξεων shii και take, όπου shii το δέντρο της αειθαλούς οξιάς και take το μανιτάρι.

Διατροφική αξία: Αποτελεί πλούσια πηγή πρωτεϊνών, διαιτητικών ινών, βιταμινών Β12 , Β2, C, D (ειδικά τα αποξηραμένα) και E. Επιπλέον είναι πλούσιο σε φωσφόρο, χαλκό, ψευδάργυρο, σελήνιο και σε άλλα ιχνοστοιχεία. Επίσης περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα, και είναι χαμηλό σε λιπαρά. 
Η κύρια δραστική ουσία του μανιταριού είναι η λεντινάνη (lentinan) και στην Ιαπωνία είναι πλέον εγκεκριμένη ουσία και κυκλοφορεί ως παρασκεύασμα, που χορηγείται, σαν συμπληρωματική αγωγή για την θεραπεία κάποιων μορφων καρκίνου. 

Έχει παρατηρηθεί αισθητά μειωμένο ποσοστό εμφάνισης καρκίνου σε περιοχές της Ιαπωνίας που καλλιεργείται και καταναλώνεται μαζικά. 

περισσότερα : http://www.spaniamanitaria.gr/content/shiitake-lentinula-edodes

Facebook comments