Σόδα μαγειρική

Σόδα μαγειρική

Περιγραφή: Σόδα η μαγειρική ή διττανθρακική , εκ του ανθρακικού νατρίου, με χημικό τύπο NaHCO3  και εμφάνιση λεπτής σκόνης, ως πρόσθετο τροφίμων με κωδικό Ε500. Είναι συστατικό του ορυκτού Νατρίου και βρίσκεται διαλυμένο σε νερά διαφόρων πηγών ως ιχνοστοιχείο, είναι ένα από τα ασφαλέστερα και πιο χρήσιμα προϊόντα στην υγεία, στην μαγειρική αλλά και στην καθαριότητα. Απελευθερώνει διοξείδιο του άνθρακα όταν αλληλεπιδρά με οξέα και για αυτό χρησιμοποιείται ως διογκωτικό στη μαγειρική.

Ιστορία: Πρωτοεμφανίστηκε στην αγορά το 1846 όταν ο δόκτωρ Austin Church και ο John Dwight άρχισαν να τη πωλούν στα πρώτα κουτιά με τη κόκκινη ετικέτα.  Περισσότεροι από 100 τόνοι σόδας χρησιμοποιήθηκαν για να καθαριστούν τα εσωτερικά μπρούτζινα τοιχώματα του Αγάλματος της Ελευθερίας στην ανακαίνιση του 1986.

Το baking powder: Τo μπέικιν πάουντερ περιέχει διττανθρακικό νάτριο (μαγειρική σόδα δηλαδή), καθώς επίσης και κάποιον παράγοντα οξέος και κάποιον παράγοντα απορρόφησης της υγρασίας (συνήθως άμυλο).  Για τον λόγο αυτό, κάποιες συνταγές απαιτούν μπέικιν πάουντερ (όπως τα κέικ συνήθως) ενώ κάποιες άλλες μαγειρική σόδα (όπως τα μπισκότα συνήθως), ανάλογα με το ποια είναι τα υπόλοιπα υλικά που χρησιμοποιούνται στη συνταγή. Εάν στη συνταγή υπάρχουν άλλα όξινα υλικά, συνήθως χρησιμοποιούμε μαγειρική σόδα, ενώ αν όχι μπέικιν πάουντερ.

Το ποτό: Η σόδα είναι ανθρακούχο άχρωμο ποτό, πίνεται ως αναψυκτικό αλλά και ως χωνευτικό κυρίως μετά το φαγητό ή σε κοκτέιλ ποτών. Τα κύρια συστατικά του είναι νερό και Ανθρακικό νάτριο δηλαδή μαγειρική σόδα γι' αυτό λέγεται και «ανθρακούχο νερό». Στη σόδα αποδίδονται θεραπευτικές ιδιότητες λόγω της μαγειρικής σόδας που χρησιμοποιείται στην παρασκευή του ροφήματος, ως φυσικό φάρμακο για το κρυολόγημα, για το φάρμακο αυτό ανακατεύεται μαγειρική σόδα με νερό όπως και στην παρασκευή του ροφήματος.

Θεραπευτικές ιδιότητες: Η σόδα χρησιμοποιείται ευρέως άπο την συμβατική ιατρική καθώς οι χημειοθεραπείες περιλαμβάνουν σόδα για την προστασία των νεφρών του ασθενούς, την καρδιά και του νευρικού συστήματος. Έχει ειπωθεί ότι η χημειοθεραπεία χωρίς την ταυτόχρονη χορήγηση σόδας θα μπορούσε ενδεχομένως να σας σκοτώσει επί τόπου.

Στο βιβλίο του «Κερδίζοντας τον πόλεμο με τον Καρκίνο», ο δρ Mark Sircus γράφει:
«Το όξινο ανθρακικό νάτριο είναι η γρηγορότερη μέθοδος για να την επιστροφή της αλκαλικότητας του σώματος σε κανονικά επίπεδα. Το όξινο ανθρακικό είναι ανόργανο, πολύ αλκαλικό και όπως και άλλες ορυκτές ουσίες, στηρίζει έναν μεγάλο αριθμό βιολογικών λειτουργιών. Το όξινο ανθρακικό νάτριο συμβαίνει να είναι ένα από τα πιο χρήσιμα φάρμακά μας επειδή η αλκαλική φυσιολογία είναι θεμελιώδους σημασίας για την ζωή και την υγεία».

Θεραπευτικές χρήσεις στο σπίτι:  Λίγη σόδα (1/2 κ.γ.) διαλυμένη στο νερό ανακουφίζει από τη βαρυστομαχιά. Πέρα από τις χονευτικές της ιδιότητες. Η σόδα προστατεύει και λευκαίνει τα δόντια. Για γερά δόντια τα πλένουμε με οδοντόκρεμες που περιέχουν σόδα με την ένδειξη Baking Soda, ή προσθέτουμε λίγη σόδα στην οδοντόκρεμα. Μια πάστα από μαγειρική σόδα και οξυζενέ μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εναλλακτική λύση απέναντι στην οδοντόκρεμα του εμπορίου. Η μαγειρική σόδα αναμεμειγμένη με νερό μπορεί να ανακουφίσει την ουρική αρθρίτιδα και τον πόνο στις αρθρώσεις σχεδόν αμέσως και επίσης να  μειώσει τα υψηλά επίπεδα του ουρικού οξέος. Είναι γνωστό ότι η σόδα αυξάνει την απόδοση των αθλητών και καθυστερεί την εμφάνιση της κόπωσης. Για κουρασμένα πόδια κάνουμε ποδόλουτρο σε χλιαρό νερό με σόδα.
Χρήσεις στη μαγειρική: Προσθήκη σόδας στο μούλιασμα των οσπρίων τα κάνει πιο εύπεπτα και μειώνει το αίσθημα του φουσκώματος. Μαλακώνει το κρέας αν το αφήσουμε στο ψυγείο για 2-3 ώρες πασπαλισμένο με σόδα. Ξεπλένουμε και μαγειρεύουμε.

Χρήσεις στην καθαριότητα:

  1. Ξεβουλώστε το σιφόνι. Ρίξτε μισό ως ένα φλιτζάνι μαγειρικής σόδας μέσα στο σιφόνι Στη συνέχεια ρίξτε μισό ως ένα φλιτζάνι λευκό ξίδι. Περιμένετε πέντε λεπτά, έχοντας σκεπάσει κατά προτίμηση το σιφόνι για να δράσει καλύτερα. Στη συνέχεια ρίξτε δύο κιλά βραστό νερό.
  2. Λεκέδες σε ανοξείδωτα. Τρίψτε τα σκεύη με ένα μαλακό ύφασμα και 4 κουταλιές σόδα διαλυμένες σε 250 γραμμάρια νερό.
  3. Τηγάνια και κατσαρόλες. Ρίξτε μαγειρική σόδα πάνω στα υπολείμματα. Περιμέντε λίγα λεπτά, τρίψτε απαλά και ξεβγάλτε.
  4. Λάδια αυτοκινήτου. Ρίξτε σόδα στους λεκέδες από λάδια αυτοκινήτου και τρίψτε.

Πηγές:

 

Facebook comments