Σταφύλι

Το σταφύλι είναι ο καρπός του αμπελιού. Πρόκειται για ράγα που εμφανίζεται σε μεγάλο βότρυ (τσαμπί). Είναι πλούσιο σε κάλιο και βιταμίνες, έχει αντιοξειδωτική αλλά και αντικαρκινική δράση, λόγω της ρεσβερατρόλης, που βρίσκεται στη φλούδα του. Το σταφύλι ιατρικά καταπολεμά την κατακράτηση των υγρών. 

Γνωστός καρπός από την αρχαιότητα και αναφέρεται για πρώτη φορά στη Βίβλο. Υπάρχουν διάφορες ποικιλίες στην Ελλάδα, όπως η σουλτανίνα Κορινθίας. Γενικότερα διαχωρίζονται με βάση το χρώμα του, λευκό, κόκκινο και μαύρο. 

Τα προιόντα του σταφυλιού είναι ο μούστος, το κρασί, το ξύδι και οι σταφίδες, ενώ μπορεί να γίνει και γλυκό του κουταλιού.

Αμπέλι
Vitis Vinifera: Το αμπέλι είναι πολυετές φυτό και αναπτύσσεται γρήγορα. Ο κορμός του έχει πολλαπλές διακλαδώσεις και αρκετούς βραχίονες και βλαστάρια.
Συστηματική ταξινόμηση:
...περισσότερα

Ωφέλιμα συστατικά σε Σταφύλι:

Συστατικά Ποσότητα/100gr
Κάλιο 191.00mg
Βιταμίνη C 10.80mg

Πηγές:

  • Nutrition Data http://nutritiondata.self.com/facts/fruits-and-fruit-juices/1920/2

Facebook comments