Tuber

Στα ιταλικά γνωστές ως tartufo και στα αγγλικά ως truffles.

Υπόγεια πατατόμορφα, συμβιωτικά μανιτάρια με εμπορική αξία. Φύονται σε δάση πλατυφύλλων και κωνοφόρων σε βάθος από 3 εκατοστά ως 1 μέτρο.

Σχηματίζονται κάτω από το έδαφος, στη ρίζα του συμβιούντος φυτού. Με μορφή πατάτας (ανώμαλα στρογγυλή)  και μέγεθός που ποικίλλει από τις διαστάσεις στραγαλιού ως μήλου. Εξωτερικά καλύπτονται από φλοιό που ονομάζεται «περίδιο». Για να εντοπιστούν χρησιμοποιούνται ειδικά εκπαιδευμένοι σκύλοι.

Στο "Όνομα του Ρόδου", ο Ουμπέρτο Έκο λέει ότι τις τρούφες έβρισκαν πιο εύκολα τα γουρούνια.

Τα είδη του γένους Περιγραφή
Οίδημα το μελανόσπορο
Οίδημα το μελανόσπορο - Tuber melanosporum

Tuber melanosporum: Χειμερινή τρούφα που συναντάται σε ασβεστολιθικά εδάφη με αρκετή περιεκτικότητα σε σίδηρο (κοκκινόχωμα). Εξωτερικά έχει χρώμα από γκρι ως σκούρο καφέ με αποχρώσεις κάποιες φορές του κόκκινου.

μεγάλης γαστρονομικής αξίας, φαγώσιμο
Μαύρη χειμερινή τρούφα
Χειμωνιάτικη μαύρη τρούφα - tuber brumale

Tuber brumale: Έχει καλή εμπορική αξία και πλούσιο άρωμα ενώ το μέγεθός της είναι συνήθως στο μέγεθος καρυδιού. Συμβιώνει με δενδρώδη είδη όπως είναι η χνουδωτή δρύς, η πλατύφυλλη δρύς, η αριά, η φλαμουριά, η φουντουκιά, η λεύκη, ο γαύρος, ο κέδρος αλλά και διάφορα πεύκα.

μεγάλης γαστρονομικής αξίας
Λευκή τρούφα η πολύτιμη
Η πολύτιμη λευκή τρούφα (Tuber magnatum)

Tuber magnatum: Πατατόμορφο οίδημα σε αποχρώσεις του κρεμ - μπεζ. Η σάρκα έχει χρώμα πιο σκούρο από το δέρμα και παρουσιάζει φλέβες λευκές.

μεγάλης γαστρονομικής αξίας, φαγώσιμο
Μαύρη καλοκαιρινή τρούφα
Μαύρη καλοκαιρινή τρούφα (Tuber aestivum)

Tuber aestivum: η πιο γνωστή και συχνή τρούφα στην Ελλάδα. Μεγαλώνει κάτω από το έδαφος (5-30 cm), συμβιώνοντας με το ριζικό σύστημα ορισμένων δένδρων. Η εμπορική της αξία είναι κυμαινόμενη από 100 ως 350 ευρώ το κιλό.

μεγάλης γαστρονομικής αξίας, φαγώσιμο
Λευκή Τρούφα (Οίδημα του Μπόρχ)

Tuber borchii: Υπόγειο μανιτάρι που καρποφορεί από το Φθινόπωρο ως την Άνοιξη κατά ομάδες σε μέρη με αλκαλικό ph εδάφους. Το συναντάμε σε βάθος 2 με 5 εκατοστά γύρω από ρίζες πουρναριού, βελανιδιάς και άλλων δέντρων.

μεγάλης γαστρονομικής αξίας, φαγώσιμο

Facebook comments