Βήχιο το σιτόφυγο

Eπιστημονική Oνομασία: 
Tussilago farfara L.
Άλλα Ονόματα: 
Χαμολεύκη, Τουσιλάγο , βήχανη, γλυκομάννα

Περιγραφή: Με έντονα κίτρινα άνθη, μικρό αγριολούλουδο,σηματοδοτεί τον ερχομό της Άνοιξης και  κάνει την εμφάνισή του ακόμη και μέσα από το χιόνι στο τέλος του Φλεβάρη. Θα το συναντήσουμε σε υψόμετρο πάνω από 600 μ.,στις άκρες των δρόμων. Είναι εύκολα αναγνωρίσιμο είδος αφού μοιάζει με κίτρινη μαργαρίτα και προαναγγέλλει τον ερχομό της Άνοιξης πρώτο από όλα τα άλλα αγριολούλουδα. Τα φύλλα θα βγουν μετά την άνθησή του.

Για θεραπευτικούς σκοπούς έχουν χρησιμοποιηθεί τα άνθη και τα φύλλα. Τα άνθη περιέχουν βλεννίνη, φλαβονοειδή, ταραξανθίνη, αρνιδιόλη και φαραδιόλη, τανίνη και αιθέριο έλαιο. Τα φύλλα περιέχουν βλεννίνη, άφθονη τανίνη, γλυκοσιδικό πικρό στοιχείο, ινουλίνη, σιτοστερόλη και ψευδάργυρο.

Δρα ως αποχρεμπτικό, μαλακτικό, αντιβηχικό, αντικαταρροϊκό και διουρητικό. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για χρόνια ή οξεία βρογχίτιδα, ερεθιστικό βήχα, κοκκύτη και άσθμα. Η καταπραϋντική αποχρεμπτική του δράση το κάνει χρήσιμο στα περισσότερα προβλήματα του αναπνευστικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένων των χρόνιων μορφών εμφυσήματος. Σαν ήπιο διουρητικό έχει χρησιμοποιηθεί για την κυστίτιδα. Σε σκόνη χρησιμοποιείται για τα δερματικά έλκη και σε βάμμα για τους πονόδοντους, τους ρευματικού και αρθρικούς πόνους.

Τοξικότητα: το μειονέκτημα του!
Περιέχει ίχνη από τοξικά και καρκινογόνα αλκαλοειδή (pyrrolizidine alkaloids ) που προσβάλλουν το συκώτι, ανεβάζουν την αρτηριακή πίεση, προκαλούν καρκινώματα και άλλα. Δείτε την μελέτη εδώ: http://www.henriettesherbal.com/PAs/PAs-toxicity.html
Στην Γερμανία και στην Αυστρία έφτιαξαν ένα κλώνο που δεν περιέχει τις επικίνδυνες ουσίες, το Tussilago farfara Wein. Όμως αυτό δεν κυκλοφορεί ακόμα στην Ελλάδα. 
Έτσι θα πρέπει να αποφεύγεται ή να είστε πολύ προσεκτικοί στη χρήση του (ελάχιστη ποσότητα για μικρή διάρκεια). Απαγορεύεται η χρήση του σε παιδιά ή σε άτομα με προβλήματα στο συκώτι.

Βιότοπος: 

Πηγές:

Facebook comments