Λεβάντα

Eπιστημονική Oνομασία: 
Lavandula officinalis
Άλλα Ονόματα: 
Λαμπρή, Μυροφόρα, Καραμπάσι, Αβαγιανός
Φυτό: θάμνος,

Περιγραφή: Θάμνος φρυγανώδης και πολύκλαδος, με όρθιους βλαστούς που φύονται από τη βάση, με ύψος 30 έως 80 εκατοστά. Έχει γκριζοπράσινα φύλλα, στενά ως λογχοειδή. Οι ανθοφόροι βλαστοί καταλήγουν σε ταξιανθία τύπου στάχεος. Το γνωστότερο γένος είναι η λαβαντούλα, που περιλαμβάνει γύρω στα 25 είδη. Είναι ιθαγενές των παραμεσόγειων περιοχών. Επίσης, απαντάται στα Κανάρια Νησιά, στην Ινδία και σε άλλες ασιατικές χώρες.

Οι ιαματικές της ιδιότητες ήταν γνωστές από την αρχαιότητα και αναφέρονται στο Διοσκουρίδη, τον Πλίνιο και το Γαληνό.

Θεραπευτικές ιδιότητες:  Το αιθέριο έλαιο της λεβάντας χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία, τη σαπωνοποιία και στη φαρμακευτική ως τονωτικό, αντικαταρροϊκό και για τη θεραπεία νευρασθενειών. Έχει επίσης αντισηπτικές ιδιότητες και χρησιμοποιείται στην επούλωση τραυμάτων. Σε μεγάλες δόσεις η λεβάντα δρα ως υπνωτικό και ναρκωτικό.. Κύριο συστατικό του είναι η χημική ένωση οξικό λιναλύλιο. Εκτός αυτού, περιέχει αλκοόλες.

Χρήσεις: Ένα πάνινο σακουλάκι με αποξηραμένα άνθη λεβάντας ανάμεσα στα ρούχα είναι το παραδοσιακό αντισκοριακό .

Καλλιέργεια: Η λεβάντα καλλιεργείται σε εδάφη πλούσια σε ασβέστιο, καθώς αυτό βελτιώνει την ποιότητα του αιθερίου ελαίου της και βοηθά την ανάπτυξη του φυτού. Το έδαφος καλλιέργειας πρέπει να είναι ελαφρύ και χαλικώδες, γι' αυτό και το φυτό προσφέρεται για καλλιέργεια σε εκτάσεις ακατάλληλες για άλλου τύπου καλλιέργειες. Δεν αγαπά, επίσης, ιδιαίτερα την υγρασία, αλλά ούτε και την ολοσχερή ξηρασία. Πολλαπλασιάζεται με σπόρους, με μοσχεύματα και με παραφυάδες. Η συλλογή (συγκομιδή) γίνεται κατά το στάδιο πλήρους ανθοφορίας, οπότε και μπορεί να ληφθεί η μέγιστη ποσότητα (και ποιότητα) αιθερίου ελαίου.


Συνίσταται για: 
Αφέψημα λεβάντας για πονόδοντο: Είναι βράδυ και ξαφνικά έρχεται ένας πονόδοντος και συ δεν ξέρεις τι να κάνεις... Ο ξαφνικός πονόδοντος έχει λύση με φυσικά μέσα, τη λεβάντα. ...περισσότερα.
Εντομοαπωθητικό από βότανα: Φυσικό εντομοαπωθητικό με τη χρήση των βοτάνων: καλέντουλας, δεντρολίβανου, νεπέτας, ελαιολάδο & έλαιο καρύδας Αιθέριο έλαιο λεβάντας & λεμόνι ...περισσότερα.

Πηγές:

Facebook comments