Αμανίτης ο φαλλοειδής

Επιστημονική Ονομασία: Amanita phalloides
λαϊκές ονομασίες: 
Θανατίτης
διάμετρος (καπέλου): 6cm - 12cm ύψος: 8cm -15cm διάμετρος ποδιού: 1cm -2cm

Περιγραφή: Μανιτάρι συνηθισμένο το φθινόπωρο σε δάση πλατύφυλλων. Αρχικά είναι αυγόμορφο περιτυλιγμένο από την λευκή θήκη. Αργότερα ξεπροβάλει σφαιρίκο καπέλο που μετέπειτα γίνεται σχεδόν επίπεδο. Το χρώμα του καπέλου μπορεί να είναι από λαδοκαφετί έως πρασινοκίτρινο, συνήθως με μεταλλική γυαλάδα. Σπανίως έχει λίγες μεγάλες νιφάδες. Έχει δακτυλίδι λεπτό, μεμβρανωειδές, κρεμαστό και λευκωπό. Η σάρκα του είναι λευκή καθώς και ο μίσχος του, που μπορεί, όμως, να έχει αμυδρές κιτρινωπές ή καφετιές περιοχές. Τα ελάσματα είναι λευκωπά που κατά την ωρίμανση ίσως κιτρινίσουν. Η ευρύχωρη θήκη στην βάση του ποδιού είναι χαρακτηριστική. Η οσμή, αρχικά, είναι ευχάριστη και γλυκιά ενώ αργότερα βαριά και ενοχλητική.

Είναι ύπουλο μανιτάρι καθώς είναι όμορφο, μεγάλο και θυμίζει τα μανιτάρια του εμπορίου. Φυσικά, είναι επικίνδυνο μόνο για τους άσχετους ή τους αρχάριους καθώς τα τρία "κλειδιά" που συνδυάζει το  φανερώνουν εύκολα.

Τρεις βασικές ενδείξεις - κλειδιά που συνδυάζει αυτό το μανιτάρι και που είναι κανόνας αποφυγής μανιταριών:

  1. Η θήκη ή αλλιώς η βόλβα στη βάση του ποδιού
  2. Τα λευκά ελάσματα
  3. Το κρεμαστό δακτυλίδι

Η κατανάλωση του προκαλεί φαλλοειδική δηλητηρίαση που προσβάλλει το συκώτι επιφέρει τον θάνατο.

Συμπτώματα: Η φαλλοειδική δηλητηρίαση εκδηλώνεται με εμετό, κολικούς, διάρροια, γενική κατάπτωση, ολιγουρία, πυρετό και κράμπες, 12 περίπου ώρες μετά τη βρώση. Έπειτα από δύο μέρες φαινομενικής βελτίωσης εκδηλώνεται ίκτερος, κυκλοφορικές διαταραχές, κατάρρευση και κώμα. Η δηλητηρίαση αυτή προκαλεί το θάνατο στο 50% των περιπτώσεων.

Θεραπεία: Στη φαλλοειδική δηλητηρίαση γίνεται και οροθεραπεία με υπατοπροστατευτικό ορό συλιβίνης (Legalon SIL) του ινστιτούτου Pasteur. Η θεραπεία πρέπει να γίνει άμεσα!

Λέγεται ότι το 54 μ.Χ. η Αγριππίνα δηλητηρίασε με αυτά τα  μανιτάρια τον τέταρτο σύζυγό της Κλαύδιο, για να ανεβάσει στο θρόνο το γιο της Νέρωνα. 

Συστημική ταξινόμηση

Συνομοταξία : Βασιδιομύκητες
Ομοταξία : Αγαρικομύκητες
Τάξη : Agaricales
Οικογένεια : Amanitaceae
Γένος : Amanita

Facebook comments