Κισσός

Eπιστημονική Oνομασία: 
Hedera Helix
Άλλα Ονόματα: 
Μπρουνοβαλιά, Μπρουσκέλι,, Κινσέρας, Κλείδωνας, Τσέτος

Περιγραφή: αναρριχώμενο, αειθαλές φυτό. Τα φύλλα του είναι τοποθετημένα εναλλάξ. Συχνά εμφανίζουν το φαινόμενο της ετεροφυλλίας. Αυτό σημαίνει ότι πάνω στο ίδιο φυτό υπάρχουν φύλλα με διαφορετικό σχήμα (ρομβοειδή και τρίλοβα ή πεντάλοβα). Ο αναρριχώμενος κισσός δημιουργεί μικρές εναέριες ρίζες (τις λεγόμενες απτικές ρίζες) , που συντελούν στη συγκράτηση του φυτού κατά την αναρρίχηση σε διάφορα υποστηρίγματα. Τα άνθη του είναι διγενή με 5 σέπαλα, 5 πέταλα, 5 στήμονες και πεντάχωρη ωοθήκη. Είναι διαταγμένα σε σφαιρικά σκιάδια, που μπορεί να είναι απλά ή να ενώνονται σε σύνθετες ταξιανθίες. Τα άνθη του δίνουν γύρη μέτριας αξίας και μέλι λευκό αρωματικό που κρυσταλλώνει γρήγορα.
Χρήσεις: Αφέψημα: Βράζουμε 3 κουτάλια σούπας ψιλοκομμένα φύλλα σε ένα λίτρο νερό για δέκα λεπτά. Πίνετε 3 φλιτζάνια την ημέρα για: βρογχίτιδα, λαρυγγίτιδα, πέτρες στη χολή και ρύθμιση περιόδου. 
Για αποβολή φλέγματος: προσθέστε 1 κουταλάκι αποξηραμένων φύλλων σε ένα ποτήρι κρύου νερού (που έχετε βράσει πρίν) και αφήστε το για 4-5 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου. Αφαιρέστε τα φύλλα και καταναλώστε ολόκληρο το ποτήρι κατά τη διάρκεια της ημέρας (σε 3-4 δόσεις).

καρποί κισσού
Μικρή ράγα, συνήθως μελανού χρώματος, με 2-5 σπέρματα. Συνήθως κρέμεται σε τσαμπιά. Καρποί τοξικοί και πολύ πικροί. ...περισσότερα


Facebook comments