Βασιλικός

Eπιστημονική Oνομασία: 
Ocimum basilicum
Άλλα Ονόματα: 
Ώκιμο το βασιλικό, Βασιλίτσα

Περιγραφή: Ετήσιο, αρωματικό, ποώδες φυτό με φύλλα ωοειδή, μυτερά, ακέραια ή οδοντωτά, πράσινα (έντονα ή σκούρα σε ορισμένες ποικιλίες). Τα άνθη του είναι μικρά και λευκά ή λευκορόδινα. Έχει πολλές ποικιλίες (παγκοσμίως γύρω στις 500) ανάλογα με το μέγεθος των φύλλων (πλατύφυλλος, μικρόφυλλος), το χρώμα (μαύρος, κόκκινος, πράσινος) κ.τ.λ. Η καταγωγή του είναι από την Ινδία και το Ιράν και σήμερα καλλιεργείται σε πολλές περιοχές του κόσμου.

Θεραπευτικές δράσεις: Χρησιμοποιείται στη λαϊκή φαρμακευτική ως βότανο καθώς πιστεύεται πως είναι καλό διουρητικό, καταπραΰνει το στομαχόπονο και το πονοκέφαλο ενώ στην αρχαιότητα τον χρησιμοποιούσαν ως επίθεμα μετά από δάγκωμα εντόμου, σκορπιού ή και φιδιού.

Άλλες χρήσεις: Μια γλάστρα με βασιλικό θεωρείται ότι κρατά μακριά μύγες, κουνούπια και άλλα ενοχλητικά έντομα. Ακόμα, μπορείτε να προστατέψετε τα ρούχα σας από το σκόρο, τοποθετώντας στις ντουλάπες σακουλάκια με μίγμα από βασιλικό, φασκόμηλο, λεβάντα και δεντρολίβανο.

Παράδοση: Η ονομασία "βασιλικός" του αποδόθηκε καθώς, σύμφωνα με το θρύλο, φύτρωσε στο σημείο όπου ο Μέγας Κωνσταντίνος και η μητέρα του η Αγία Ελένη ανακάλυψαν τον Τίμιο Σταυρό. Ο Βασιλικός συναντάται αρκετά στην παράδοση της εκκλησίας. Κάθε 14η Σεπτεμβρίου που είναι η γιορτή της υψώσεως του τιμίου Σταυρού στις εκκλησίες μαζί με το αντίδωρο μοιράζουν κλωναράκι βασιλικού με το οποίο οι γυναίκες φτιάχνουν το προζύμι της χρονιάς. Είναι πολύ συχνή η αναφορά του βασιλικού στα παραδοσιακά και λαϊκά τραγούδια της Χώρας μας.


Αποξήρανση των χορταρικών: Η αποξήρανση των χόρτων γίνεται πάντα μακριά από τον ήλιο ...περισσότερα.
Πέστο Βασιλικού: Μια νόστιμη, φυσική και υγιεινή τροφή που μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς τρόπους και παραλλαγές... ...περισσότερα.

Πηγές:

Facebook comments