Μονόκκοκο σιτάρι

Eπιστημονική Oνομασία: 
Triticum monococcum L
Άλλα Ονόματα: 
Καπλουντζάς
Φυτό: ποώδες,

Το μονόκκοκο σιτάρι  είναι το πρώτο είδος που καλλιεργήθηκε αλλά σήμερα έχει μικρή διάδοση. Στον αλωνισμό τα λέπυρα δεν χωρίζουν από το σπόρο, γι’αυτό τα μονόκκοκα σιτάρια είναι πάντοτε ντυμένα. Έχει μεγάλη βελτιωτική σημασία (αντοχή σε ασθένειες, ψύχος, ξηρασία), είναι όμως όψιμο ( στην Ελλάδα η ποικιλία Καπλουτζάς), και δίνει μικρή στρεμματική απόδοση.   Χαρακτηριστικό της ποικιλίας αυτής είναι δυνατότητα κατανάλωσης των προϊόντων, από αυτούς που παρουσιάζουν δυσανεξία στην γλουτένη καθώς έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε γλουτένη.

Το μονόκοκκο σιτάρι έχει λέπυρα κίτρινα προς ελαφρό κόκκινο και λαμπερό. Η ράχη του σπάει κατά τον αλωνισμό, όπως και του δικόκκου. Μόνο ένα άνθος είναι συνήθως γόνιμο ανά σταχύδιο. 0 στάχυς έχει άγανα και το μήκος του είναι περί τα 5 εκατοστά. Έχει μεγάλη αντοχή στο ψύχος και τις σκωριάσεις.


Facebook comments