Το Φιρίκι
Περιγραφή: Ποικικιλία μήλου με μικρό μέγεθος, κυλινδρικό σχήμα, πρασινοκίτρινο χρώμα με μεγάλη περιεκτικότητα σε σάκχαρο και ιδιαίτερο άρωμα. Η ελληνική ποικιλία Φιρίκι (Pijrus Malus ή Malus Communis) συναντάται στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές και αποτελεί μία από τις 22 ποικιλίες μήλων που υπάρχουν στη χώρα.
Το Φιρίκι δίνει σοδειά κάθε δεύτερο χρόνο (παρενιαυτοφορεί).
Ιστορία: Πριν από 150-200 χρόνια εμφανίστηκε στο Πήλιο ένα μοναδικό στο είδος μήλο, μικρό στο μέγεθος και υπόξινο στη γεύση: το φιρίκι, το ήμερο και το άγριο (που δεν είναι εδώδιμο). Το φιρίκι είχε σημαντικά πλεονεκτήματα έναντι των υπόλοιπων ποικιλιών: ήταν ένα μήλο ανθεκτικό στις ασθένειες και με μεγάλη αντοχή μετά τη συγκομιδή. Μέχρι το 1960 αποτελούσε την κύρια ποικιλία μηλοπαραγωγής στο Πήλιο. Σήμερα, δυστυχώς, η παραγωγή του έχει συρρικνωθεί και αυτό γιατί οι καταναλωτές προτιμούν άλλες ποικιλίες μήλων, κυρίως λόγω άγνοιας ή κόστους.
Συμβουλές για κατανάλωση:
- Όσο πιο κόκκινο, τόσο πιο γευστικό και θρεπτικό είναι.
- Οι αντιοξειδωτικές και φαινολικές ουσίες του πολλαπλασιάζονται όσο μεγαλώνει η κόκκινη επιφάνεια.
- Πρέπει να τρώγεται με τη φλούδα, αλλιώς χάνει την αντιοξειδωτική του δράση.
- Δεν χρειάζεται φυτοφάρμακα, αλλά ακόμη και αν έχουν χρησιμοποιηθεί, διαλύονται μέχρι τη συγκομιδή του που γίνεται ένα μήνα μετά τα άλλα μήλα.
Facebook comments