Αγαρικό του Bernard
Γενικά:
διάμετρος (καπέλου): 6cm - 15cm
ύψος: 4cm -7cm
διάμετρος ποδιού: 2cm -4cm
πίλος:
ημισφαιρικός στην αρχή - επίπεδος αργότερα,
επιδερμίδα:
λεία,
ραγαδιασμένη,
περίμετρος πίλου:
ακανόνιστα κυκλική,
κυματιστή κατά την ενηλικίωση,
επίμονα γυριστή προς τα κάτω,
πιθανή απόχρωση επιδερμίδας πίλου ή πάνω επιφάνειας:
γκρι,
λευκό,
ελάσματα:
ροζ στην αρχή μετά καφέ και στο τέλος μαύρα,
πόδι:
κυλινδρικό,
συμπαγές,
αποχωρίζεται εύκολα από το καπέλο,
λευκό,
σάρκα:
λευκωπή,
σκληρή,
ροδίζει αν κοπεί,
λευκή,
σπόρια:
με καφέ αποτύπωμα,
βάση:
οξύληκτη (μυτερή προς τα κάτω),
δακτυλίδι:
υποανάπτυκτο,
μεμβρανώδες,
υπόστρωμα:
έδαφος με αλάτι,
οσμή:
απωθητική,
γεύση:
ήπια,
Μεσαίου μεγέθους φαγώσιμο μανιτάρι -αλλά με όχι και την καλύτερη γεύση- που εμφανίζεται σε μέρη που έχει πέσει αλάτι.
Συστημική ταξινόμηση
Συνομοταξία : Βασιδιομύκητες |
Ομοταξία : Αγαρικομύκητες |
Τάξη : Agaricales |
Οικογένεια : Agaricaceae |
Γένος : Agaricus |
Facebook comments