Χουρμαδιά
Φοίνικας ύψους ως 36 μ., με κορμό λεπτό με σχέδια σχήματος μωσαϊκού από τα υπολείμματα των πεσμένων φύλλων. Συχνά έχει παράπλευρους κορμούς. Έχει κόμη σχετικά αραιή αποτελούμενη από 20 - 40 το πολύ φύλλα. Τα ανώτερα ανέρχονται, τα κατώτερα κυρτώνονται προς τα κάτω.
Φύλλα: Σύνθετα πτεροειδή, μήκους 3 - 5 μ., στενά, σταχτοπράσινα, με φυλλάρια γραμμικά, λογχοειδή, με διατομή σχήματος V, έντονα οξυκόρυφα, στο μέσο του φύλλου έχουν μήκος 30 - 40 εκ.
Οι διακλαδισμένες αρσενικές και θηλυκές ταξιανθίες μοιάζουν πολύ μεταξύ τους, καλύπτονται και οι δύο από σπάθη που βαθμιαία ξυλοποιείται.
Καρποί: Δρύπες (χουρμάδες) μήκους 2,5 - 7,5 εκ., με μεμβρανώδες, κίτρινο ως κόκκινο δερματώδες περίβλημα και γλυκιά σάρκα, η οποία περιέχει περίπου 60 % ινβερτοσάκχαρο και 6 - 7 % πρωτεΐνες.
Εξάπλωση: Χώρες καταγωγής της χουρμαδιάς θεωρούνται οι αφρο-ασιατικές ξηρές ζώνες από το Μαρόκο ως το Πακιστάν. Οι ζώνες αυτές ταυτίζονται με την περιοχή όπου καλλιεργείται σήμερα το φυτό, σε αρδευόμενες καλλιέργειες της Β. Αφρικής, Ν. Δ. Ασίας και Ν. Ισπανίας. Στη λοιπή Μεσογειακή περιοχή φυτεύεται ως διακοσμητικό φυτό.
Η χουρμαδιά ανήκει στα φυτά που πρωτοκαλλιέργησε ο άνθρωπος, σύμφωνα με ενδείξεις ήδη από το 6.000 π.Χ. Η σημασία της για τη ζωή του ανθρώπου στις ερημικές περιοχές της Δ. Ασίας και στις οάσεις του Αραβικού χώρου είναι μεγάλη.
Οι καρποί της συμπιέζονται σε χουρμαδόψωμο που αποτελεί καθημερινή τροφή. Οι τρυφεροί οφθαλμοί των φύλλων τρώγονται ως λαχανικά. Με τα παλιά φύλλα πλέκονται ψαθωτές κατασκευές και καλύπτονται στέγες σπιτιών. Από τους κορμούς παράγεται οικοδομική ξυλεία, καθώς και φυτικός χυμός για την παραγωγή αλκοολούχων ποτών. Από τους ψημένους πυρήνες των χουρμάδων φτιάχνεται ένα υποκατάστατο του καφέ ή χρησιμοποιούνται ως ζωοτροφή.
Facebook comments