Αυτάρκεια

Αυτάρκεια

Η αλεκάτη ως ιστοσελίδα είναι αφιερωμένη στην αυτάρκεια. Κυρίως ασχολείται με την βοτανογνωσία και μανιταρογνωσία στην φύση. Σχεδόν 5 χρόνια που ασχολούμε με το θέμα μπορώ να πω ότι η ελληνική άγρια φύση είναι τόσο πλούσια τόσο σε ποικιλία όσο σε ποσότητα που αν κάποιος απλά ξέρει τι τρώγεται και τι όχι μπορεί να ζήσει άνετα ως τροφοσυλλέκτης, χωρίς να καλλιεργεί και να συντηρεί απολύτως τίποτα. Βέβαια δεν είναι αυτό το ζητούμενο για αυτό και η αλεκάτη φιλοδοξεί να καλύπτει και θέματα καλλιέργειας συντήρησης και μεταποίησης προϊόντων  σε μικρή κυρίως κλίμακα.

Επίσης  η αλεκάτη ασχολείται με την αυτοδιαχείριση στην υγεία. Σ' αυτή τη σελίδα μπορείτε να βρείτε ποιο βότανο βοηθά σε ποια ασθένεια και ποιο βότανο προλαβαίνει ποια... Πώς φτιάχνουμε κηραλοιφές για τα τσιμπήματα, για τα εγκαύματα κλπ, Τι ανάμειξη βοτάνων θα χρησιμοποιήσουμε όταν έχουμε αυπνία και τι όταν έχουμε φουσκώματα. Αυτοδιαχείριση στην υγεία είναι επίσης παλιές τεχνικές οι οποίες αντιμετώπιζαν πολύ αποτελεσματικά κάποιες ασθένειες π.χ. εντριβές, βεντούζες, χειροπρακτική και άλλα πράγματα με τα οποία δεν ασχολείται προς το παρόν το συγκεκριμένο σάιτ.
Φυσικά δεν μπορεί κάποιος να αποφύγει εντελώς το σύστημα υγείας ούτε και φιλοδοξούμε κάτι τέτοιο!

Αυτάρκεια είναι μια από τις απαντήσεις για την αντιμετώπιση της Κρίσης.

Οι κοντινοί μας πρόγονοι είχαν αυτάρκεια σε πολύ μεγάλο βαθμό. Παρήγαγαν τα τρόφιμα της χρονιάς - ξέραν πως να τα συντηρήσουν χωρίς ψυγείο, καταψύκτες κλπ. Εμείς αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε πιο πλεονεκτική θέση από αυτούς γιατί επιπλέον έχουμε στα χέρια μας την επιστήμη, την τεχνολογία και την πληροφορία. Πράγματα που μας χαρίζουν απίστευτες ευκολίες. Βρισκόμαστε ταυτόχρονα όμως και εγκλωβισμένοι του σύγχρονου τρόπου ζωής, χάσαμε την επαφή με τη φύση και οι γνώσεις των προγόνων τείνουν να ξεχαστούν.  Θα μπορέσουμε τάχα να ξεπεράσουμε τις ευκολίες της σύγχρονης ζωής, αυτά που υπόσχεται το χρήμα και τον ατομικισμό που εκθρέψαμε; Ίσως η κρίση να γίνει πιο εύκολη...

Facebook comments