Δεκέμβριος

Η λέξη Δεκέμβριος προέρχεται από το λατινικό, decem που σημαίνει δέκα, αφού ήταν ο 10ος μήνας σύμφωνα με το Ρωμαϊκό ημερολόγιο.

Είναι ο μήνας που η φύση παίρνει τον υπνάκο της σκεπασμένη με το λευκό της σεντόνι. Παρόλα αυτά όμως δεν μας ξεχνάει και μας προσφέρει αρκετά και αυτό το μήνα. Όσον αφορά στις ασθένειες της εποχής - τα κρυολογήματα, το βήχα και τις ιώσεις - προτείνουμε το έγχυμα από βήχιο και το σαλέπι ως τα πιο αποτελεσματικά.

Για το στολισμό των Χριστουγέννων, θα προτείναμε να μην αγοράζετε πραγματικά έλατα αλλά, να κάνετε μια βόλτα στο δάσος και να μαζέψετε κουκουνάρια και βελανίδια τα οποία μπορείτε να τα βάψετε και να στολίσετε με αυτά το πολλαπλών χρήσεων, πλαστικό δέντρο. Επίσης μπορείτε να συλλέξετε λίγα κλαδιά από το Αρκουδοπούρναρο, και τη Λαγομηλιά (Ρούσκος ο κεντρωτός), φυτά με πράσινα αγκαθωτά  φύλλα και κόκκινους καρπούς, τα "Γκι των Χριστουγέννων".

Μία ιδιαίτερη, φυσική και ζωντανή, διακοσμητική πρόταση για το μήνα αυτό είναι να τοποθετήσετε βολβούς Υάκινθου σε χρωματιστά γυάλινα βαζάκια. Έτσι βλέπετε την ανάπτυξη και του βλαστού και των ριζών των βολβών, ενώ αναπτύσσονται εξίσου καλά και ανθίζουν το ίδιο άφθονα στο βάζο.

Δουλειές του μήνα: Προστατέψτε τα φυτά από το κρύο, ιδιαίτερα τα νεαρά. Καθαρίστε τα κλαδιά των δέντρων από το χιόνι για να μη σπάσουν και σκεπάζετε το χώμα τους με παγομωνοτική προστασία ή ξερά φύλλα. Μετακινήστε σε εσωτερικό χώρο όσα φυτά δεν αντέχουν τις χαμηλές θερμοκρασίες. Σκεπάστε με παγομονωτικές σακούλες τα φυτά που δεν μπορείτε να μετακινήσετε ώστε να τα προστατέψετε σε περίπτωση παγωνιάς. Ελέγχετε συχνά τα πιατάκια από τις γλάστρες εξωτερικού χώρου γιατί συχνά κρατούν νερό από τη βροχή και κινδυνεύουν να σαπίσουν οι ρίζες των φυτών.

Ανθίζουν (μελισσοκομία)...
Επικίνδυνα μανιτάρια και φυτά...

Facebook comments