Μαρμελάδα κάστανο

Υλικά:

  • 1 κιλό κάστανα
  • 1 κοφτό κουταλάκι αλάτι
  • Νερό
  • Ζάχαρη
  • ½ κούπα κονιάκ ή λικέρ με βάση το κονιάκ
  • 2-3 σωληνάκια βανίλιες ή αντίστοιχη υγρή βανίλια
  • Χυμό ενός λεμονιού ή μια κουταλιά γλυκόζη


Εκτέλεση: Για να καθαρίσουμε εύκολα τα κάστανα αφαιρούμε εντελώς τη βάση τους με ένα κοφτερό μαχαιράκι. Πλένουμε καλά τα κάστανα.  Βάζουμε σε κατσαρόλα νερό ώστε να τα καλύπτει, με ένα κοφτό κουταλάκι αλάτι  και αφού βράσει προσθέτουμε τα κάστανα και μετράμε 10λεπτά βρασίματος.  Αποσύρουμε την κατσαρόλα μας από το μάτι και αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά ώστε να μπορούμε να πιάνουμε τα κάστανα αλλά όχι να κρυώσουν εντελώς γιατί δεν θα καθαρίζονται. Αφαιρούμε το εξωτερικό και το εσωτερικό φλούδι. Όταν τελειώσουμε  τα βάζουμε στην κατσαρόλα και προσθέτουμε νερό όσο να τα καλύπτει (δεν έχει μεγάλη σημασία λίγο πάνω λίγο κάτω σαν ποσότητα).
Ξαναβράζουμε τα κάστανα μέχρι να μαλακώσουν εντελώς και να λιώνουν όταν τα πιέζουμε με  το πιρούνι (τα λιώνουμε κιόλας ανακατεύοντάς τα πότε πότε). Παίρνει 20-30 λεπτά αυτή η διαδικασία. Προσέχουμε να μην κολλήσουν. Αν μας αρέσει να τα βρίσκουμε στη μαρμελάδα μας μετράμε σ’ αυτή τη φάση τον πολτό.

Βάζουμε ζάχαρη σε όγκο ίση με τον πολτό αν θέλουμε η μαρμελάδα μας να είναι γλυκιά, μπορούμε να προσθέσουμε λιγότερη, ανάλογα με τα γούστα και τη διατροφή μας. Βάζουμε τον πολτό , τη ζάχαρη και τις βανίλιες στην κατσαρόλα και ½ -1 κούπα νερό ανάλογα με το πόσο υδαρής ήταν ο πολτός μας (πάλι δεν έχει σημασία μόνο που ίσως χρειαστεί περισσότερη ώρα να δέσει αν  πέσει λίγο παραπάνω). Βράζουμε τη μαρμελάδα στην αρχή σε δυνατή φωτιά και αργότερα τη χαμηλώνουμε ώστε να βράζει χωρίς να τινάζεται ο καυτός πολτός) και βγάζουμε τον αφρό που σχηματίζεται.
Την δοκιμάζουμε και όταν είναι σχεδόν έτοιμη προσθέτουμε τη γλυκόζη ή το λεμόνι και το ποτό και ολοκληρώνουμε το δέσιμό της. Δοκιμάζουμε, και αφού δέσει και τη βάζουμε σε αποστειρωμένα βάζα ή σε μπολ αν πρόκειται να τη χρησιμοποιήσουμε σύντομα σε γλυκά.

Παραλλαγές:
Αν θέλουμε λεία τη μαρμελάδα τα αλέθουμε με ραβδομπλέντερ ή στο multi πριν προσθέσουμε τη ζάχαρη.

Μπορούμε να αποφύγουμε τη ζάχαρη και να χρησιμοποιήσουμε στη θέση της Στέβια αποξηραμένη. Σε ένα κιλό ζάχαρη αντιστοιχούν 125 γραμμάρια φύλλα στέβιας αποξηραμένα. Τα προσθέτουμε στο μείγμα κατά το δεύτερο βράσιμο(μόλις καθαρίσουμε τα κάστανα)

Facebook comments