Καλλιεργούμε στον κήπο τώρα

Ο κήπος μας...

Εδώ θα βρείτε πολύτιμες οδηγίες σποράς, φύτευσης, περιποίησης λαχανικών, δέντρων, βοτάνων και μανιταριών που μπορούμε να παράγουμε στον κήπο ή στο χωράφι μας αυτό το μήνα. Και γενικά ποιες είναι οι "αγροτικές εργασίες" που πρέπει να γίνουν αυτό το μήνα. Πάντα οι οδηγίες μας αφορούν τη βιολογική καλλιέργεια χωρίς πρόσθετα χημικά λιπάσματα.
Απαραίτητη, σε έναν βιολογικό κήπο είναι η εναλλαγή των καλλιεργειών. Τα φυτά θα πρέπει να εναλλάσσονται, ώστε αυτά που παίρνουν τις θρεπτικές ουσίες από το χώμα να ακολουθούν αυτά που θρέφουν το έδαφος. Επιπλέον, η εναλλαγή αυτή δυσκολεύει την μετάδοση ασθενειών που αναπτύσσονται στο χώμα. Καλό να είναι να την προγραμματίσετε έχοντας ένα σχετικά μακροπρόθεσμο πλάνο. Γεια να μπορέσετε να κάνετε έναν κήπο πολυκαλλιέργειας θα πρέπει να γνωρίζεται ποια φυτά κάνουν καλή γειτνίαση στην συγκαλλιέργεια.

 

Video μπολιάσματος γκορτσιάς

εμβολιασμός
Η Γκορτσιά μπολιάζεται με ευκολία και δίνει πολύ παραγωγικά δέντρα. Μπολιάζεται με όλες τις ποικιλίες της αχλαδιάς, με κυδωνιά και θεωρητικά με μηλιά, λωτό και μουσμουλιά. Μπορούμε να την μπολιάσουμε με την μέθοδο του εγκεντρισμού (καλεμιού ή κέντρισμα) Φεβρουάριο και Μάρτη. Επίσης μπορεί να μπολιαστεί με μάτι(ενοφθαλμισμό) όλο το καλοκαίρι. 



Διώχνουμε τα ζωύφια από τα φυτά με φυσικό ζωμό

ασθένειες, γενικά

Πώς θα κόψετε τον αέρα στα ζωύφια που ψάχνουν για καταφύγιο στα φυτά σας με απόλυτα φυσικό τρόπο. Σε μια κατσαρόλα, αναμείξτε ½ φλ. τριμμένο ξερό μαϊντανό και 2 κ.σ. λιωμένο σκόρδο σε 3 φλ. νερό.



Διώχνουμε τα ζωύφια με σαπούνι!

ασθένειες, γενικά

Τα μικρά, ενοχλητικά έντομα και σκουλήκια συχνά προσπαθούν να κάνουν επιδρομή και να αλώσουν τις γλάστρες σας; λύσεις… υπάρχουν: Σε ένα λίτρο νερό, διαλύστε 4 κ.γ. τριμμένο πράσινο σαπούνι (ή βιοδιασπώμενο απορρυπαντικό πιάτων) και 2 κ.γ. οινόπνευμα και ανακατέψτε καλά.



βαλεριάνα σε γλάστρα

Καλλιεργώ Βαλεριάνα

σπορά - συγκομιδή

Φυτεύουμε σπόρους την άνοιξη Μάρτιο με Απρίλιο ή ριζώματα το Φθινόπωρο.



Τζίντζερ σε γλάστρα

Καλλιεργώ Τζίντζερ

φύτευση, συγκομιδή, πείραμα
Μπορείτε να φυτέψετε τζίντερ Άνοιξη ή Φθινόπωρο, σχετικά εύκολα και να έχετε μεγάλη παραγωγή χωρίς κόπο και χωρίς να πιάνει αρκετό μέρος. Θα χρειαστείτε μία ή περισσότερες ρίζες που θα βρείτε σε κάθε μανάβικο! Μαζί με την παραγωγή βολβών θα έχετε και ένα πολύ όμορφο φυτό με ωραία λουλούδια!


Μέλι ριζοβολίας!

Μέλι ριζοβολίας!

πείραμα, φύτευση, μόσχευμα

Το μέλι διαθέτει ορμόνες που βοηθούν ένα φυτό να βγάλει ρίζες. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στη θέση της ορμόνης ριζοβολίας που χρησιμοποιούμε για να κάνουμε φυτά από μοσχεύματα.



Μπόλιασμα με εγκεντρισμό

Μπόλιασμα με εγκεντρισμό

εμβολιασμός

Γίνεται αρχές της άνοιξης και εφαρμόζεται σε καρποφόρα δέντρα με στόχο την αλλαγή ποικιλίας. Ονομάζεται και στεφανίτης ή καλέμι και χρησιμοποιείται όταν τα δέντρα έχουν μεγάλη διάμετρο και ηλικία.



Η λεγόμενη μανιταρόμπαλα...

Παράγω πλευρώτους στο σπίτι

σπορά - συγκομιδή

Οδηγίες καλλιέργειας μανιταριού πλευρώτους στο σπίτι με έτοιμο υπόστρωμα...



Πώς να φτιάξετε βιο-διασπόμενα γλαστράκια για το σπορίο σας!

Πώς να φτιάξετε βιο-διασπόμενα γλαστράκια για το σπορίο σας!

σπορά, φύτευση, video
Ένα πολύ ενδιαφέρον βίντεο που μας δείχνει έναν πρακτικό και οικολογικό συνάμα τρόπο να κάνουμε το σπορίο μας. Με υλικά: Εφημερίδες, χαρτόνια από χαρτί υγείας και αυγοθήκες!


Σπέρνω αρακά

Σπέρνω αρακά

σπορά

Μια εύκολη χειμωνιάτικη - ανοιξιάτικη καλλιέργεια, που δεν απαιτεί ιδιαίτερα ποτίσματα



Καρότα

Σπέρνω καρότο

σπορά - συγκομιδή

Φυτεύουμε την άνοιξη ή φθινόπωρο νωρίς όταν οι θερμοκρασίες είναι 7-30, μαζεύουμε καρότα 3-6 μήνες μετά τη σπορά.



Συμβατότητα ειδών στο μπόλιασμα

εμβολιασμός

Επειδή πολλά έχουν ακουστεί για το ποια δέντρα μπορούμε να μπολιάσουμε σε άλλες ποικιλίες σε αυτό το άρθρο θα σας δώσουμε μια λίστα με επαληθευμένους και ενδιαφέροντες συνδυασμούς και εσείς κρατάτε ότι σας βολεύει.



φ

Φυτεύουμε κρίνα - λίλιουμ

φύτευση

Οι περισσότεροι βολβοί των λίλιουμ φυτεύονται την άνοιξη ή, αλλά υπάρχουν και λίλιουμ όπως ο παρθενόκρινος (κρίνο της Παναγίας) που φυτεύονται το φθινόπωρο, συνήθως από τα μέσα Σεπτεμβρίου μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου.



Η Διαδικασία φυτέματος αβοκάντο στο σπίτι

Φυτεύω Αβοκάντο

σπορά, πείραμα
Πώς κάνουμε ένα κουκούτσι αβοκάντο να βλαστήσει και να γίνει ένα συμπαθητικό δεντράκι για γλάστρα. Τώρα αν θέλουμε να φάμε και αβοκάντο θα πρέπει να έχουμε πραγματική υπομονή!


Φυτεύω Καπουτσίνο

Φυτεύω Καπουτσίνο

σπορά - συγκομιδή

Ο πολλαπλασιασμός του Καπουτσίνου είναι ιδιαίτερα εύκολος και γίνεται με σπορά κατά την Άνοιξη. Αν η σπορά γίνει νωρίς τότε καλύτερα είναι να γίνει σε σπορείο σε αντίθεση με αργά την Άνοιξη που μπορεί να γίνει στο οριστικό σημείο.



Facebook comments