Καλλιεργώ Τζίντζερ

Πιπερόριζα (Τζίντζερ)
Πιπερόριζα (Τζίντζερ)

Zingiber officinale Roscoe: Η ρίζα του φυτού...

Η κατάλληλη εποχή είναι οι αρχές της Άνοιξης ή του Φθινοπώρου. Θα χρειαστείτε μια φρέσκια και ζουμερή ρίζα τζίντζερ, την οποία μπορείτε να αγοράσετε από το μανάβικο της γειτονιάς σας. Αφήστε τη για ένα βράδυ μέσα σε χλιαρό νερό. Την άλλη μέρα κόψτε την σε κομματάκια μεγέθους 3-5 εκατοστών, βάρους 15-20 γραμμαρίων και τουλάχιστον έναν βλαστοφόρο οφθαλμό σε κάθε ένα κομμάτι.

Διαλέξτε ένα σημείο του κήπου σας που δεν το χτυπά ο άνεμος ή ο ήλιος για πολλές ώρες και εμπλουτίστε το χώμα με κομπόστ. Τοποθετίστε το κάθε κομμάτι σε απόσταση 15 εκατοστών με τον οφθαλμό προς τα επάνω.

Στις χώρες καταγωγής του φυτού εγκατάσταση γίνεται σε ξύλινα τελάρα ή κατά προτίμηση (ανάλογα και με τη δομή του εδάφους) σε σαμάρια από το Μάρτιο ως τον Απρίλιο, ενώ σε άλλα μέρη από τον Σεπτέμβριο ως Οκτώβριο, καθώς αρχικά απαιτείται αρκετό νερό για να αναπτυχθεί.

Χρειάζεται καθημερινό πότισμα, μιας και μεγαλώνει με γρήγορους ρυθμούς. Σύντομα θα δείτε τα γυαλιστερά φύλλα του φυτού να ξεπροβάλλουν.

Το τζίντζερ δε χρειάζεται πολύ χώρο και μπορεί να μεγαλώσει σε γλάστρα. Φτάνει σε ύψος 80-120 εκατοστά και βγάζει πολύ όμορφα λουλούδια το δεύτερο χρόνο της ζωής του. 

Μετά από περίπου 9 μήνες από τη μέρα που το φυτέψατε, μπορείτε να κόψετε λίγη από τη ρίζα του φυτού για να τη χρησιμοποιήσετε στη μαγειρική σας. Με προσοχή σκάψτε στην άκρη της ρίζας και κόψτε ένα ακριανό κομμάτι. Σκεπάστε ξανά με χώμα το σημείο που σκάψατε και ρίξτε μπόλικο νερό.


TA VIDEO ΤΟΥ ΚΑΝΑΛΙΟΥ MAΣ

Facebook comments