Λωτός

Φρούτο που πρέπει να καταναλώνεται ώριμο (όπου πραγματικά στάζει μέλι).

 

Ράγα διαμέτρου 6 - 8 εκ., συνήθως παρόμοια με τομάτα, με μεγάλο, παραμένοντα 4-μερή κάλυκα και με 4 - 8 σπέρματα μέσα στη σάρκα που έχει υφή ζελέ. Οι εμπορικά καλλιεργούμενες ποικιλίες συνήθως δεν έχουν σπέρματα. Ανάλογα με την ποικιλία, οι καρποί είναι πολύ διαφορετικοί ως προς το σχήμα και το μέγεθος. Το χρώμα ποικίλλει από χρυσοκίτρινο ως πορτοκαλοκόκκινο και κόκκινο της τομάτας. Οι καρποί, που γίνονται χυμώδεις και μαλακοί όταν ωριμάσουν, έχουν φλοιό λείο, στιλπνό και λεπτό. Αρχικά περιέχουν μεγάλη ποσότητα δεψικών ουσιών (ταννίνη), και γι αυτό έχουν στυφή γεύση, αλλά στην ωριμότητα αποκτούν ευχάριστα γλυκιά γεύση, χωρίς έντονο άρωμα.

Οι ώριμοι καρποί περιέχουν 13 - 19 % γλυκόζη και είναι πλούσιοι σε βιταμίνες, κυρίως βιταμίνη Α. Καταναλώνονται νωποί, γίνονται φρουτοσαλάτες, κομπόστες, ζαχαρωτά ή σιρόπι, ενώ στην ανατολική Ασία συχνά αποξηραίνονται και πωλούνται ως ξηρά «σύκα λωτού».

Για να ωριμάσουν οι λωτοί (όπως και οι μπανάνες), τους τοποθετούμε μέσα σε πλαστική σακούλα μαζί με 1- 2 μήλα. Κλείνουμε τη σακούλα αφήνοντας μια μικρή τρύπα για αερισμό. Αφήνουμε για 3-5 ήμερες και στο τέλος θα έχουμε γευστικότατους, ώριμους, μελένιους λωτούς.

 

Diospyros kaki Blanco: Φυλλοβόλο δένδρο, ύψους 6 - 10 μ., με στρογγυλή κόμη.
Συστηματική ταξινόμηση:
...περισσότερα

Συνίσταται για: 

Ωφέλιμα συστατικά σε Λωτός:

Συστατικά Ποσότητα/100gr
Βιταμίνη C 66.00mg
Ασβέστιο 27.00mg
Φώσφορος 26.00mg
Σίδηρος 2.50mg

Πηγές:

  • Nutrition Data http://nutritiondata.self.com/facts/fruits-and-fruit-juices/2018/2

Facebook comments