Παράγω μανιτάρια στο μπαλκόνι, στο υπόγειο ή στο σπίτι

Πλευρότους οστρεώδης (Pleurotus ostreatus)
Πλευρώτους οστρεώδης
Pleurotus ostreatus:...

Γενικά η ιδέα του να παράγω μανιτάρια μου άρεσε από παλιά, αφού το έψαξα και μετά από δεκάδες πειράματα αποφάσισα να μοιραστώ την πείρα μου σε αυτό το θέμα.

Κατάλληλη εποχή για πειραματισμό είναι από τον Οκτώβριο ως τον Μάιο. Τους άλλους μήνες απαιτείται επαγγελματικός εξοπλισμός.

Για κάποιον αρχάριο προτείνουμε να δοκιμάσει αρχικά αγοράζοντας έτοιμο υπόστρωμα (παράγει ως 5 κιλά):
Μπορεί με μεγάλη ευκολία να παράγει το μανιτάρι πλευρώτους ακολουθώντας τις οδηγίες από εδώ. Μανιταρόμπαλα πλευρώτους μπορεί κανείς να προμηθευτεί από μαγαζιά με γεωπονικά είδη(πάνω από 15 ευρώ), φυτώρια ή μέσω διαδικτύου από τον παρακάτω σύνδεσμο: Κιτ καλλιέργειας πλευρώτους.
Επίσης, κάτι που έκανα εγώ είναι ότι μάζεψα παραγγελίες από φίλους και γνωστούς καθώς και φίλους φίλων (σύνολο 40 μπάλες) πήρα τηλέφωνο στον Δίρφυς και μου έστειλε μια παλέτα, βγήκε 7 ευρώ για κάθε μπάλα με τα μεταφορικά.
Ακόμα, με ανάλογο τρόπο και μπορεί κάποιος να δοκιμάσει το αγαρικό μανιτάρι (πουλάνε κιτ σε γεωπονικά μαγαζιά) και το θεραπευτικό σιτάκε το οποίο μπορεί να το προμηθευτεί από το: www.spaniamanitaria.gr

Ένα άλλο ενδιαφέρον πείραμα που μπορεί κανείς να το κάνει στο σπίτι χωρίς κόστος είναι η καλλιέργεια σε υπόστρωμα από καφέ. Οδηγίες εδώ! Και για να αποφύγει την αγορά σπόρου μπορεί να χρησιμοποιήσει λίγο άχυρο από μανιταρόμπαλα.

Τώρα, σαν επόμενο στάδιο προτείνω να δοκιμάσει κανείς τη μέθοδο παρασκευής μπάλας, πράγμα που απαιτεί περισσότερο χώρο & χρόνο, προμήθεια άχυρου, σπόρου και κάποια εργαλεία όπως καζάνι.
Αν κάποιος διαθέτει κήπο μπορεί επίσης να δοκιμάσει τη μέθοδο σποράς σε κορμούς: Οι οδηγίες εδώ.

Καλή επιτυχία με πολλά μανιτάρια!

Facebook comments