Σεμινάριο αναγνώρισης μανιταριών στη λίμνη Πλαστήρα!

Λίμνη Πλαστήρα, Καρδίτσα 1-2 Οκτωβρίου

Σκοπός του σεμιναρίου είναι η μετάδοση της γνώσης για την ασφαλή ταυτοποίηση των άγριων μανιταριών μέσω διαλέξεων αλλά και πρακτικής εξάσκησης στην περιοχή της λίμνης Πλαστήρα. Στα δάση βελανιδιάς και ελάτης γύρω από τη λίμνη μπορεί κανείς να συναντήσει μεγάλη ποικιλία μανιταριών συμπεριλαμβανομένων και των πιο εκλεκτών βρώσιμων ειδών. Το σεμινάριο απευθύνεται τόσο σε αρχάριους όσο και σε άτομα που συλλέγουν μανιτάρια και επιθυμούν να διευρύνουν τις γνώσεις τους γύρω από αυτά.

Η διαμονή είναι ελεύθερη μιας και στην περιοχή υπάρχει μεγάλη προσφορά σε δωμάτια, ξενοδοχεία, airBNB αλλά και χώρος για κατασκήνωση γύρω από τη λίμνη, οπότε ο καθένας μπορεί να επιλέξει να μείνει όπου επιθυμεί.

Οι παρουσιάσεις θα γίνουν στην αίθουσα του πολιτιστικού κέντρου Νεοχωρίου την οποία μας παραχωρεί ο δήμος της περιοχής.

Στη μεγαλύτερη διάρκεια του σεμιναρίου θα βρισκόμαστε στο δάσος για συλλογή και επίδειξη των κανόνων αναγνώρισης των μανιταριών ενώ θα πραγματοποιηθούν και παρουσιάσεις στις παρακάτω θεματικές ενότητες:

– Εισαγωγή στη μυκητολογία (φυσιολογία, οικολογία, βιοποικιλότητα και χρήσεις των μυκήτων

– Αρχές συλλογής μανιταριών

– Παρουσίαση των βασικών γενών μανιταριών

– Διατροφική αξία μανιταριών

– Φαρμακευτικές ιδιότητες των μανιταριών

* Οι παρουσιάσεις θα παρέχονται σε ηλεκτρονική μορφή στους συμμετέχοντες

Οι συμμετέχοντες θα συγκεντρωθούμε την Παρασκευή το απόγευμα στις 20:00-21:00 στο πολιτιστικό κέντρο Νεοχωρίου για να γνωριστούμε και να κάνουμε την εισαγωγή στο σεμινάριο. Όσοι δεν τα καταφέρουν την Παρασκευή, θα ξανασυναντηθούμε το Σάββατο το πρωί στις 9:00 στο ίδιο σημείο. Η λήξη του σεμιναρίου και η αναχώρηση μας από την περιοχή υπολογίζεται για την Κυριακή το απόγευμα γύρω στις 18:00..

Οι θέσεις είναι περιορισμένες (μέχρι 30 άτομα) και θα οργανωθεί carpooling για να έρθουμε 4 άτομα σε κάθε αυτοκίνητο και να μειωθούν τα μεταφορικά μας από όποιες πόλεις είναι δυνατόν.

*Το σεμινάριο ενδείκνυται για παιδιά

Υπεύθυνοι διοργάνωσης και διδασκαλίας:

Γιώργος Κουτρώτσιος

Γεωπόνος – Μυκητολόγος

Υπ. Διδάκτορας Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών

Ηλίας Πολέμης

Γεωπόνος – Μυκητολόγος

Διδάκτορας – Επιστημονικός Συνεργάτης Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών

Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής επικοινωνήστε στο georgioskoutrotsios@gmail.com

και στο τηλέφωνο 6936815068

Facebook comments