Επιδοτούμενες καλλιέργειες

Επιδοτούμενες καλλιέργειες

Καλλιέργεια κρανιάς: Και αποδίδει και επιδοτείται. Εως και 1.500 ευρώ ανά στρέμμα μπορεί να φτάσει η απόδοση.
Μια νέα προσοδοφόρα καλλιέργεια για την αξιοποίηση ορεινών και ημιορεινών εκτάσεων αποτελεί η λεγόμενη κρανιά, που πρόσφατα μάλιστα εντάχθηκε στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα για τα σχέδια βελτίωσης και προβλέπει ενισχύσεις για τις δαπάνες εγκατάστασης της φυτείας.
Η εκμετάλλευση των ορεινών εκτάσεων είναι δυνατή μόνο με καλλιέργειες που δεν είναι ιδιαίτερα απαιτητικές, δεν χρειάζονται, δηλαδή, εντατική φροντίδα και είναι δυνατόν να αναπτυχθούν στους οριακής απόδοσης, μικρούς αγρούς που συνήθως συναντώνται στην ορεινή και ημιορεινή Ελλάδα.
Η κρανιά -σύμφωνα με τους ειδικούς- αποτελεί μια τέτοια λύση για την υψομετρική ζώνη των 300-800 μέτρων.

Βασιλικός & Γλυκάνισος: Kαλές προοπτικές ανάπτυξης παρουσιάζουν οι εναλλακτικές καλλιέργειες βασιλικού και γλυκάνισου που ανήκουν στα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά. Το εντυπωσιακό μάλιστα στοιχείο που κάνει ελκυστικές τις καλλιέργειες αυτές είναι ότι οι αποδόσεις σε έσοδα φθάνουν να διπλασιάζονται όταν γίνονται με βιολογικά κριτήρια.
Η ζήτηση για τα προϊόντα δεν εστιάζεται μόνο εντός αλλά και εκτός ελληνικών συνόρων, ενώ για την εμπορία και μεταποίηση των προϊόντων "τρέχει" μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου πρόγραμμα που επιδοτεί επενδύσεις σε μονάδες επεξεργασίας αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών.
Υπερδιπλάσιες οικονομικές αποδόσεις φέρνει η βιολογική καλλιέργεια βασιλικού έναντι της συμβατικής, με τα έσοδα σε ετήσια βάση να υπερβαίνουν τα 2.000 ευρώ. Το ετήσιο κόστος για τον βασιλικό υπολογίζεται σε 300 ευρώ ανά στρέμμα δίνοντας καθαρό εισόδημα 800-1.100 ευρώ στην περίπτωση της συμβατικής καλλιέργειας.
Με το κόστος της συμβατικής καλλιέργειας γλυκάνισου να μην υπερβαίνει τα 150 ευρώ ανά στρέμμα, η οικονομική απόδοση φθάνει τα 500 ευρώ το στρέμμα ανά έτος. Πάντως, το δίπτυχο της επιτυχίας, σύμφωνα με τους γνώστες του τομέα που ειδικεύονται στις καλλιέργειες αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών, είναι αφενός η συνεργασία μέσω ομάδων παραγωγών και η ποιότητα με βιολογικές μεθόδους.


Δενδρολίβανο: Μια επιδοτούμενη και κερδοφόρα καλλιέργεια.
Η καλλιέργεια του δενδρολίβανου υπόσχεται 800 ευρώ ετήσια αποδοση ανά στρέμμα και 1600 υρώ ανά στρέμμα για βιολογική καλλιέργεια. Το δενδρολίβανο πωλείται 2 ευρώ το κιλό και στην περίπτωση της βιολογικής καλλιέργειας 4 ευρώ το κιλό.
Η χρηματοδότηση αφορά στις επενδύσεις γεωργών και κτηνοτρόφων ή νομικών προσώπων που δραστηριοποιούνται κυρίως στη γεωργοκτηνοτροφική παραγωγή. Η χρηματοδότηση είναι εφικτή από τον Νέο Αναπτυξιακό Νόμο, για τις δαπάνες εγκατάστασης φυτειών,την κατασκευή κτιριακών εγκαταστάσεων όπως επίσης και τον μηχανολογικό εξοπλισμό. Το ανώτατο όριο για τις ανωτέρω επενδύσεις ανέρχεται στα 180.000 ευρώ.
Σε περίπτωση που κάποιος γεωργός θέλει να επενδύσει και στην καθετοποίηση φαρμακευτικών φυτών, θα πρέπει αυτά να προέρχονται κυρίως από δική του παραγωγή, ενισχύονται οι αντίστοιχες επενδύσεις μέχρι του ορίου των 500.000 ευρώ.

Γιατί να επενδύσω στο δενδρολίβανο;
• Οικονομικά αποτελέσματα και στους δύο τομείς της οικονομίας πρωτογενή και δευτερογενή.
• Είναι φυτό ανθεκτικό σε ασθένειες και εχθρούς.
• Ευνοικές κλιματικές συνθήκες στη χώρα μας-ανθίζει όλο το χρόνο.
• Αντέχει τόσο σε υψηλές όσο και σε χαμηλές θερμοκρασίες.
• Δεν έχει υψηλές απαιτήσεις σε θρεπτικά στοιχεία.
• Είναι ιδανικό για να αξιοποιηθούν εδάφη υποβαθμισμένα.

Προοπτικές ανάπτυξης
• Υψηλή ζήτηση στην βιομηχανία τροφίμων, την φαρμακευτική, την αρωματοθεραπεία, την κοσμετολογία εντός αλλά και εκτός συνόρων της χώρας.

 

Facebook comments