Δυσανεξία στη λακτόζη

Δυσανεξία στη λακτόζη ορίζεται η αδυναμία διάσπασης της λακτόζης σε γλυκόζη και γαλακτόζη στο γαστρεντερικό σωλήνα. Η λακτόζη είναι ο σημαντικότερος και ουσιαστικά ο αποκλειστικός υδατάνθρακας του γάλακτος. Η μοναδικότητα της λακτόζης έγκειται στο γεγονός ότι αυτή απαντάται μόνο στο γάλα και σε κανένα άλλο τρόφιμο.


Αίτια: Οφείλεται αποκλειστικά σε ανεπάρκεια λακτάσης και έχει σαν αποτέλεσμα τη συσσώρευση της λακτόζης. Το πρόβλημα αυτό είναι πρωτογενές(γενετικό) ή δευτερογενές

Εμφανίζει μεγάλη συχνότητα σε χώρες της Άπω Ανατολής (90%) και στους Αφροαμερικανούς (80%).Η συχνότητα δυσανεξίας στη λακτόζη ποικίλλει στις ευρωπαϊκές χώρες. Ο γενικός κανόνας είναι ότι η συχνότητα είναι μικρότερη (2-8%) στις χώρες του ευρωπαϊκού βορρά και μεγαλύτερη στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου (15-75%). Στη χώρα μας η συχνότητα εμφάνισης δυσανεξίας στη λακτόζη μεγαλώνει με την ηλικία και κυμαίνεται από το 8 έως το 75%. Αξίζει να σημειωθεί ότι η μέγιστη παραγωγή λακτάσης παρατηρείται τα δύο πρώτα χρόνια της ζωής και μειώνεται στην συνέχεια. Αυτό σημαίνει ότι σχεδόν όλοι μας ,κάποια στιγμή της ζωής μας , θα εμφανίσουμε μία ηπιότερη ή σοβαρότερη μορφή δυσανεξίας στη λακτόζη.

Λόγω έλλειψης της λακτάσης η λακτόζη δεν υδρολύεται σε γαλακτόζη και γλυκοζη στο λεπτό εντερο και φθάνει στο παχύ έντερο (κόλον) όπου τα βακτηρίδια που υπάρχουν φυσιολογικά εκεί μετατρέπουν την λακτοζη σε Διοξείδιο του άνθρακα αέρια υδρογόνου και λιπαρά οξέα .με απτελεσμα ενοχληματικά συμπτώματα όπως η δίαροια διάχυτα κοιλιακά άλγη(κολικοί),φούσκωμα και παραγωγή αερίων.

Συμπτώματα: Τα συμπτώματα εκδηλώνονται συνήθως 30 εώς 60 λεπτά μετα την κατανάλωση γάλακτος αγελάδας. Τα συμπτώματα δυσανεξίας στη λακτόζη ποικίλλουν και σχετίζονται με την ποσότητα της λακτόζης που καταναλώθηκε.
Υπάρχουν άτομα που έχουν δυνατότητα πέψης μικρών ποσοτήτων λακτόζης και άλλα με μηδενική ανοχή σε αυτή. Σε ήπιες περιπτώσεις, παρατηρούνται μικρά φουσκώματα και σε ακραίες περιπτώσεις, παρατηρούνται κοιλιακά άλγη, κράμπες και διάρροια. Γουργουρητά εμετοι. Καμιά φορά άτομα που ποτέ δεν είχαν πρόβλημα με το γάλα η τα παράγωγά του ξαφνικά εμφανίζουν συμπτώματα δυσανεξίας αυτό είναι σύνηθες καθώς γερνάνε

Γάλα σόγιας
Γάλα σόγιας

Πώς να φτιάξουμε στο σπίτι μας το γάλα σόγιας, ένα γάλα πλούσιο σε πρωτεΐνες αλλά χωρίς καθόλου λακτόζη.

Facebook comments