Τζιτζιμπίρα

Τζιτζιμπίρα... αναψυκτικό από την αγγλοκρατία

Η τζιτζιμπίρα είναι ένα τυπικό παραδοσιακό, δροσιστικό και εύγευστο αεριούχο ποτό από την εποχή της Αγγλοκρατίας στα Επτάνησα και σήμερα παράγεται μόνο στην Κέρκυρα (και στην Αγγλία φυσικά). Καταναλώνεται κυρίως την περίοδο από το Πάσχα έως το φθινόπωρο και επειδή παράγεται σε μικρές σχετικά ποσότητες, θα τη βρει κανείς «φρέσκια»...  Τα συνθετικά της είναι εντελώς φυσικά και η παραγωγή της απλή και μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο.

Υλικά (για παραγωγή 2 λίτρων)

  • 1 κούπα ζάχαρη
  • 2 κουταλιές τριμμένο τζίντζερ (ή και παραπάνω για αυτούς που τους αρέσουν τα καυτερά)
  • Χυμός από ένα λεμόνι
  • (¼ κουταλάκι του γλυκού ξερή μαγιά) ελάχιστη!!!
  • Νερό χλιαρό
  • Πλαστικό μπουκάλι

Εκτέλεση:  Ρίξτε τη ζάχαρη στο μπουκάλι με την βοήθεια ενός χωνιού (καθώς και τη μαγιά, αν θα χρησιμοποιήσετε τέτοια). Κουνήστε το μπουκάλι για να ανακατευτεί η μαγιά με τη ζάχαρη. Ανακατέψτε το τριμμένο τζίντζερ με το χυμό του λεμονιού και ρίξτε το στο μπουκάλι, το οποίο κλείνετε και το κουνάτε για να λιώσει η ζάχαρη. Απογεμίστε το μπουκάλι με νερό αλλά όχι μέχρι επάνω  ( 4 δάχτυλα περιθώριο).

Κλείστε το μπουκάλι πολύ καλά και αφήστε το σε ζεστό μέρος (π.χ. ήλιος, καλοριφέρ) για 24 με 48 ώρες, προκειμένου να γίνει η ζύμωση. Όταν πιέσετε ελαφρά το (πλαστικό) μπουκάλι και αντιμετωπίσετε αντίσταση (δεν πιέζεται), τότε η τζιτζιμπίρα είναι έτοιμη.

Μην την κουνήσετε και μην την ανοίξετε, απλά βάλτε την για λίγο στο ψυγείο και ανοίξτε την μετά από μία ώρα περίπου.
Την φιλτράρετε και τη βάζετε σε άλλο παρόμοιο μπουκάλι, που θα κλείνει επίσης καλά για να μην φύγει το αέριο που έχει δημιουργηθεί. Συνήθως το ποτό διατηρείται στο ψυγείο για όχι παραπάνω από 1 μήνα.
Η γεύση της είναι πιπεράτη και κάνει καλό στα κρυώματα και είναι κατάλληλη για περίοδο εγκυμοσύνης!

Facebook comments