Πευκώδη

Ταξινόμηση: 
Τάξη
Ρόμπολο ή λευκόδερμη πεύκη - Pinus heldreichiiκορμός ρόμπολουΡόμπολο μικρό

Pinus heldreichii: Δένδρο ύψους ως 20 μ. Η κόμη σε νεαρή ηλικία έχει σχήμα κώνου, αρ­γότερα παίρνει επίπεδο σχήμα. Ο φλοιός σε νεαρά δένδρα είναι λεπτός και με ομοιόμορφα λέπια, σκούρα καστανά. Σε ηλικιωμένους κορ­μούς είναι ανοιχτός σταχτόχρωμος και κομμα­τιάζεται σε μικρές γωνιώδεις επιφάνειες.

Juniperus: Γένος θάμνων που συναντάται σε όλη την Ελλάδα και λανθασμένα ονομάζεται κέδρος. Οι καρποί του είναι καρύκευμα.

Cupressus sempervirens: Ψηλό δέντρο που φτάνει τα 30 μέτρα σε ύψος, ο κορμός του είναι ίσιος , τα φύλλα του μικρά και φέρουν λέπια είναι δε πολύ πυκνά και σκεπάζουν τα μικρά κλαδιά.

Αροκάρια - Araucaria: Το γνωστό καλλωπιστικό φυτό της νοτίου Ελλάδας. Αειθαλές κωνοφόρο δένδρο και κατάγεται από την Αυστραλία και την νότιο Αμερική. Έχει στενές, εύκαμπτες βελόνες, σχετικά εύκαμπτο κορμό και ανοιχτή σπειροειδή κορυφή που φτάνει σε ύψος τα 30-80 μέτρα.

Picea excelsa: Είδος αειθαλούς ελάτου ιθαγενούς της Ευρώπης που αποκαλείται και νορβηγικό έλατο. Με ίσιο κορμό, κλαδιά σε σπόνδυλους και πυραμιδοειδή κόμη. Οι βελόνες του μοιάζουν με αυτές της ελάτης, είναι όμως πιό λεπτές με τετραγωνική τομή

Pinus pinea: Μπορεί να υπερβεί τα 25 μέτρα σε ύψος, αν και συνήθως είναι λιγότερο ψηλή, γύρω στα 12-20 μέτρα. Έχει μια χαρακτηριστική ομπρελοειδή μορφή με κοντό κορμό και στρογγυλή επίπεδη κορυφή. Καλλιεργείται για τους εδώδιμους σπόρους του από τους προϊστορικούς χρόνους.

Περιγραφή:  ψηλό δέντρο που φτάνει σε ύψος και τα 45 μέτρα.

Κέδρος - Cedrus

Cedrus: Κωνοφόρο αειθαλές που δεν υπάρχει στην Ελλάδα αυτοφυές. Ανήκει στην οικογένεια των Πευκοειδών.

Το λεγόμενο δέντρο του Θανάτου, Τaxus baccata που θεραπεύει τον καρκίνο... Αειθαλές δέντρο ύψους 10 μέτρων, ιθαγενές της Ευρώπης και της Ασίας. Συναντάται αυτοφυές στη χώρα μας, σε μεγάλο υψόμετρο, συνήθως σε δάσος έλατου ή οξιάς.

Facebook comments