φύεται σε ομάδες

εικόνες Περιγραφή
Σαρκόδων ο κεραμοσκεπής
Coprinellus disseminatus
Ξανθόδερμο πρίν το αγγίξουμε Αγαρικό Ξανθόδερμο

Agaricus Xanthodermus: Τοξικό μανιτάρι με οσμή φαινόλης, μελάνης ή γενικά φαρμακείου, με επιφάνεια πίλου που μεταχρωματίζεται σε κίτρινο αν την αγγίξουμε ή την τρίψουμε

Agaricus silvicola Αγαρικό το δασόβιο

Agaricus silvicola: φυτρώνει σε ομάδες στα ξέφωτα του δάσους. Έχει πίλο με διάμετρο 5 με18 εκ. o οποίος είναι σφαιρικός αρχικά αλλά αργότερα απλώνει και γίνεται τελείως επίπεδος.

Αγαρικό το δίσπορο - Agaricus bisporus Αγαρικό το δίσπορο

Agaricus bisporus: Συναντάται όλο το χρόνο σε θέσεις με κοπριά ή πολλή οργανική ύλη (φυλλόχωμα, χούμο κλπ). Είναι το καλλιεργήσιμο λευκό μανιτάρι ή το μανιτάρι της πίτσας.

Νεαρό Ag. campestris  με ρόδινα ελάσματα Αγαρικό το πεδινό

Agaricus campestris: Ένα συχνό, νόστιμο και εύκολα αναγνωρίσιμο μανιτάρι.Το συναντάμε όλο το χρόνο σε λιβάδια και βοσκότοπους σε μανιταροαποικίες κυκλικού σχηματισμού.

Agaricus Bernardii Αγαρικό του Bernard

Agaricus Bernardii: Μεσαίου μεγέθους φαγώσιμο μανιτάρι -αλλά με όχι και την καλύτερη γεύση- που εμφανίζεται σε μέρη που έχει πέσει αλάτι.

Αγαρικό του Μοελέρι - Agaricus moelleri Αγαρικό του Μοελέρι

Agaricus moelleri: Τοξικό μανιτάρι που εμφανίζεται Άνοιξη και φθινόπωρο σε υγρές θέσεις, στη σκιά δέντρων. Το καπέλο του είναι γρκίζο με λέπια και πέραν αυτού εμφανίζει παρόμοια χαρακτηριστικά με το ξανθόδερμο, δηλαδή κιτρινίζει στην βάση του ποδιού και στην περιφέρεια του καπέλου και μυρίζει άσχημα.

Αγροκύβη η κυλινδρική (Agrocybe cylindracea) Αγροκύβη η κυλινδρική

Agrocybe cylindracea: φαγώσιμο, μεσαίου μεγέθους μανιτάρι που μοιάζει πολύ με αγαρικό, έχει πολύ ανοικτό και κυρτό καπάκι, σχεδόν επίπεδο, από 3 έως 10 εκατοστά σε διάμετρο.

Αλβατρίσκος ο λοφιοφόρος

Albatrellus cristatus: Μη φαγώσιμο μανιτάρι που φύεται σε κορμούς πλατύφυλλων κυρίως οξιάς κατά ομάδες.

Amanita caesarea - Αμανίτης ο καισαρικός Αμανίτης ο καισαρικόςAmanita caesarea: Από τα πιο νόστιμα μανιτάρια. Δεν έχει νιφάδες ενώ επίσης τα ελάσματα και ο μίσχος του είναι κιτρινωπά και όχι λευκά. Έχει δακτυλίδι λεπτό και μεμβρανωειδές.
Ένα νεαρό καρπόσωμα του Αμανίτη του κοκκινίζων Αμανίτης ο κοκκινίζων

Amanita rubescens: Το συναντάμε από το Μάιο ως το Νοέμβριο σε δάση κωνοφόρων και πλατύφυλλων κατά ομάδες. Το καπέλο του μπορεί να φτάσει και τα 12 εκατοστά διάμετρο με χρώμα ωχρωπό

Facebook comments