βήχα

Αγγελική
Αγγελική (Archangelica officinalis)

Αγγελική - Archangelica officinalis: "το πιο γυναικείο φυτό"
Περιγραφή, θεραπευτικές ιδιότητες, χρήση

Αγριμόνιο
Το Αγριμόνιο (Agrimonia spp.)

Περιγραφή: Έχει κίτρινα άνθη, τα φύλλα του είναι οδοντωτά και χνουδωτά.  Το συναντάμε σε μέρη που υπάρχει υγρασία.

Αδίαντο
Αδίαντο (Adiantum Capillus-Veneris)

Αδίαντο - Adiantum Capillus-Veneris: Περιγραφή, συλλογή, φωτογραφίες, ονοματολογία
Ένα βότανο αντιβηχικό, αντιπυρετικό, τονωτικό, καταπραϋντικό, ψυκτικό, τονωτικό των μαλλιών

Αλθαία
Αλθαία Althaea officinalis

Althaea officinalis: Μαλακτικό βότανο. Τα φύλλα για το βήχα, οι ρίζες για μώλωπες και πληγές.

Αφέψημα βήχιου
Έκχυμα βήχιου

Το Βήχιο δρα ως αποχρεμπτικό, μαλακτικό, αντιβηχικό, αντικαταρροϊκό και διουρητικό. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για χρόνια ή οξεία βρογχίτιδα, ερεθιστικό βήχα, κοκκύτη και άσθμα.

Γλυκάνισο
Γλυκάνισο (Pimpinella anisum)

Pimpinella anisum: ετήσιο ποώδες φυτό του γένους Πιμπινέλλη. Έχει χαρακτηριστικό άρωμα, σπασμολυτικές και αποχρεμπτικές ιδιότητες. Πολύ συχνά χρησιμοποιείται στην αρτοποιία ως αρωματικό ή ως κύριο αρωματικό σε αλκοολούχα ποτά

Γλυκόριζα η λεία
η γλυκόριζα - Glycyrrhiza glabra

glycyrrhiza glabra: Θάμνος ύψους 50-100 εκ., με ρίζες που φτάνουν τα 1-2 μέτρα, κυλινδρικές, διακλαδισμένες και σαρκώδεις. Οι βλαστοί του φυτού είναι όρθιοι, ραβδωτοί, ισχυροί και χνουδωτοί, τα φύλλα είναι πτεροειδή, τα άνθη του φυτού έχουν συνήθως χρώμα κυανό και εμφανίζονται στις αρχές του καλοκαιριού.

Η σοκολάτα ως υπερτροφή
Chocolat

Όταν ακούει κάποιος το επιστημονικό του όνομα δεν μπορεί να φανταστεί τη γευστική ευχαρίστηση που μπορεί να προσφέρει. Το «Theobroma cacao», ή κοινώς κακαόδεντρο, του οποίου το σημαντικότερο παράγωγο, η σοκολάτα, μας «απογειώνει», αποτελεί στις μέρες μας το δημοφιλέστερο τρόφιμο στις γυναίκες και το δεύτερο πιο δημοφιλές στους άνδρες.

Θεραπευτικές ιδιότητες της Τσουκνίδας
Θεραπευτικές ιδιότητες της Τσουκνίδας

Η τσουκνίδα είναι βότανο στυπτικό, αποχρεμπτικό, τονωτικό, αντιφλεγμονώδη, αιμοστατικό, αντιαναιμικό, αντιδιαβητικό και με διουρητικές ιδιότητες.

Θεραπευτικές συνταγές με αγριοκαστανιά
Θεραπευτικές συνταγές με αγριοκαστανιά

Πώς να φτιάξετε στο σπίτι τσάι από φύλλα, εδρόλουτρο, ποδόλουτρο, βάμμα και πάστα από τους καρπούς και τα φύλλα της ιπποκαστανιάς. Χρήσιμο ως αντιφλεγμονώδες, κατά του βήχα, για αρθριτικά και αιμορροΐδες.

Θυμάρι
θυμάρι (Thymus vulgaris)

Thymus vulgaris: ανήκει στην οικογένεια των Χειλανθών . Είναι θάμνος μικρού ύψους (έως 30 εκατοστά), με όρθιους βλαστούς, εξαιρετικά ανθεκτικός, αναδεύει πολύ ευχάριστο άρωμα. Στη φαρμακευτική είναι γνωστό ως το φυτό με τις περισσότερες θεραπευτικές ιδιότητες.

Ινούλα (Ελένιο)
Ινούλα (Inula helenium)

Inula helenium: Πολυετές φυτό που φτάνει μέχρι και τα 3 μ. με μεγάλα ζωηρά κίτρινα άνθη που μοιάζουν με μαργαρίτες. Βότανο κατά του βήχα και της δυσπεψίας

Κανέλλα

Κανέλα ονομάζεται το μπαχαρικό που παράγεται από το φλοιό φυτών του γένους Κιννάμωμο. Χρησιμοποιείται κυρίως στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική. Οι φαρμακευτικές του ιδιότητες αξιοποιήθηκαν από την αρχαιότητα και χρησιμοποιήθηκε για τη διατήρηση τροφίμων. Το μπαχαρικό, στην μορφή του έτοιμη προς κατανάλωση έχει καστανοκόκκινο χρώμα, είτε σε μορφή σκόνης είτε σε μορφή φλούδας και έντονο άρωμα.

Παράγεται από διάφορα είδη φυτών του γένους Κιννάμωμο:    Κιννάμωμο το γνήσιο (Cinnamomum verum) ή αλλιώς Κιννάμωμο το κεϋλανικό (Cinnamomum zeylanicum)

Κισσός
κισσός- Hedera Helix

Hedera Helix: αναρριχώμενο αειθαλές φυτό. Το συναντάμε σε όλη την Ελλάδα ανάμεσα σε άλλα φυλλοβόλα και αειθαλή δέντρα.

Κρεμμύδι
Κρεμμύδι

Allium cepa: Ο γνωστός σε όλους βολβός που χρησιμοποιείται στην μαγειρική, ωμός σε σαλάτες και μαγειρεμένος σε σάλτσες και φαγητά.

Μαλοτήρα
Μαλοτήρα (Sideritis syriaca)

Sideritis syriaca: ποώδες φυτό ή θάμνος 10-50cm που απαντάται στα υψηλά υψόμετρα της Δυτικής Κρήτης (άνω των 900m). Το είδος είναι ενδημικό της Κρήτης και η ονομασία του syriaca

Μαργαρίτα
Μαργαρίτα

chrysanthemum: Η μαργαρίτα: Περιγραφή, θεραπευτικές ιδιότητες, φωτογραφίες

Μαχλέπι
Μαχλέπι

αρωματικό μπαχαρικό που κατασκευάζεται από τους σπόρους της πετροκερασιάς (Prunus mahaleb)

Μέλι
Μέλι

Αρωματικό, ιξώδες, γλυκό υλικό που προέρχεται από το νέκταρ των φυτών που μαζεύουν οι μέλισσες και το μεταβάλλουν για την τροφή τους

Μέντα
Μέντα

Mentha spicata: ποώδες αρωματικό φυτό των εύκρατων περιοχών. Έχει άνθη ευωδιαστά, λευκά ή ιώδη, που σχηματίζουν ταξιανθία στάχυος. Είναι φυτό φαρμακευτικό και χρησιμοποιείται στη μαγειρική ως καρύκευμα, καθώς και ως αφέψημα ή αιθέριο έλαιο.

Μολόχα
το φύλλο της μολόχας

Malva sylvestris: Φαγώσιμο αγριόχορτο των αγρών με μεγάλους λεπτούς μίσχους φύλλων και μεγάλα στρογγυλοειδή ή άλλες φορές παλαμοειδή φύλλα που μοιάζουν με φύλλα σφενδάμου και πλατάνου. Tο καλοκαίρι ανθίζει με άνθη ρόζ με μώβ ακτίνες.

Ορχιδέα Άγρια (Σαλέπι)
Άγριες Ορχιδέες Orchis mascula

Orchis mascula: φυτό ποώδες και πολυετές, πράσινο στη βάση και μωβ στην κορυφή. Το ριζικό σύστημα αποτελείται από δύο στρόγγυλους ή ελλειψοειδείς κονδύλους. Τα φύλλα τους ομαδοποιούνται στη βάση του βλαστού και είναι επιμήκη και λογχοειδή σε ανοιχτό πράσινο.

πεντάνευρο το λογχοειδές
πεντάνευρο το λογχοειδές (Plantago lanceolata)

Plantago lanceolata: Το πεντάνευρο είναι ένα κοινό αγριόχορτο που ανθίζει την άνοιξη και έχει πάρει το όνομά του από τις πέντε νευρώσεις των φύλλων του. Υπάρχουν αρκετά είδη πεντάνευρου που αποτελούν μια μικρή οικογένεια, στην οποία ανήκει ο λιθόσπαστος και το ψίλλιον.

Πρίμουλα
Πρίμουλα - Primula vulgaris στο βουνό Primula vulgaris: Τα φύλλα είναι μεγάλα, λογχοειδή και χαρακτηρίζονται από έντονες νευρώσεις. Αναπτύσσονται από τη βάση του φυτού σχηματίζοντας ροζέτα. Από το κέντρο της ροζέτας αυτής εμφανίζεται το ανθικό στέλεχος πάνω στο οποίο αναπτύσσονται πολλά άνθη μαζί.
Ρίγανη
Ρίγανη (Origanum vulgare)

Περιγραφή: Αρωματικό ποώδες, πολυετές, ιθαγενές και θαμνώδες φυτό της Μεσογείου και της Κεντρικής Ασίας. Η Ελληνική ρίγανη θεωρείται η καλύτερη παγκοσμίως. Ανήκει στο γένος Ορίγανο της τάξης των λαμιωδών αγγειόσπερμων δικότυλων φυτών. Η ονομασία ορίγανος προέρχεται από τις λέξεις Όρος και Γάνος (λαμπρότητα, κάλλος, ευφροσύνη). Σημαίνει δηλαδή «αυτό που λάμπει στα βουνά».

Σαλέπι
Σαλέπι, το πλέον κατάλληλο για την ανακούφιση του βήχα

Ένα ρόφημα θαυματουργό για το βήχα, το έλκος στομάχου, και τις ασθένειες του φθινοπώρου και του Χειμώνα.

Τριγωνίσκος

Trigonella foenum-graecum : ετήσιο φυτό και το ύψος του κυμαίνεται από 10 έως 50 εκατοστά. Τα φύλλα είναι τρίφυλλα, οδοντωτά, με 1-2 άνθη στις μασχάλες. Θεραπευτικό, αλλά όχι για έγκυες γυναίκες!

Τσάι του Βουνού
Τσάι του Βουνού (sideridis raeseri)

Είναι άφθονα στην περιοχή της Μεσογείου, τα Βαλκάνια, την Ιβηρική Χερσόνησο και Μακαρονησία, αλλά μπορεί επίσης να βρεθεί στην Κεντρική Ευρώπη και την εύκρατη Ασία. Στην ελληνική «Sideritis» μπορεί να μεταφραστεί κυριολεκτικά ως "αυτός που είναι ή έχει το σίδερο». Το γένος αποτελείται από σύντομες (8-50 cm), Xerophytic ΗΜΙΘΑΜΝΟΙ ή βότανα, ετήσια ή πολυετή, που αναπτύσσονται σε μεγάλα υψόμετρα (συνήθως άνω των 1000 m), με λίγο ή καθόλου χώμα, συχνά στην επιφάνεια των βράχων.

Φλόμος ο θάψος
Φλόμος ο θάψος (Verbascum thapsus)

Verbascum thapsus: Είναι φυτό διετές που φτάνει από 50 έως 120 εκατοστά ύψος. Είναι απλό ή πολυδιακλαδιζόμενο.
δρα ως αποχρεμπτικό, μαλακτικό, ήπιο διουρητικό, ήπιο ηρεμιστικό και επουλωτικό.

Χρένο
Armoracia rusticana

Armoracia rusticana: Φυτό ποώδες, με μεγάλα μακρόστενα πριονωτά φύλλα και άνθη μικρά, λευκά, σε χαλαρές ταξιανθίες. Η ρίζα του χρησιμοποιείται ωμή ή αποξηραμένη.

Facebook comments