Μολόχα

Eπιστημονική Oνομασία: 
Malva sylvestris
Άλλα Ονόματα: 
Μολάχη, Μουλάγκα
Φυτό: ποώδες,

Όπου φυτρώνει τσουκνίδα υπάρχει και μολόχα ως "αντίδοτο" στον ερεθισμό από επαφή με την πρώτη.

Περιγραφή: Φαγώσιμο αγριόχορτο των αγρών με μεγάλους λεπτούς μίσχους φύλλων και μεγάλα στρογγυλοειδή ή άλλες φορές παλαμοειδή φύλλα που μοιάζουν με φύλλα σφενδάμου και πλατάνου. Την άνοιξη φουντώνει, ενώ το καλοκαίρι ανθίζει. Το άνθος του είναι ρόζ με μώβ ακτίνες και αποτελείτε από πέντε πέταλα που περικλείουν τον ανθήρα.

Εδωδιμότητα: Για βρώση μαζέυεται τρυφερή πρίν φουντώσει και ανθίσει, ιδάλως την μαζεύουμε για αποξήρανση κατά την ανθοφορία. Τα άνθη της μολόχας είναι βρώσιμα.

Θεραπευτικές ιδιότητες: Η μολόχα χρησιμοποιείται σε αρκετά φαρμακευτικά σκευάσματα. Από τη ρίζα της, παράγονται αλοιφές και καταπλάσματα για πληγές, εγκαύματα και εξανθήματα. Χρησιμοποιείται επίσης ως μαλακτικό, καταπραϋντικό και αναβηχικό αλλά και για την αντιμετώπιση παθήσεων του πεπτικού και του ουροποιητικού συστήματος (περιπτώσεις κολικού, κυστίτιδας, γαστρίτιδας) και εντερικών διαταραχών.
Το έγχυμα μολόχας ανακατεμένο με λίγο παρθένο ελαιόλαδο ανακουφίζει από το τσίμπημα μέλισσας ή σφήκας. Αν σας τσιμπήσει άλλο έντομο ή τσουκνίδα, τρίψτε το πονεμένο μέρος με φρέσκα φύλλα μολόχας. Το κατάπλασμα της μολόχας μαλακώνει τους κάλους. Το αφέψημα της μολόχας με μέλι καθαρίζει τον οργανισμό από τις τοξίνες.


Βιότοπος: 
Μήνες άνθισης: 

Facebook comments