Αγγειόσπερμα

Ταξινόμηση: 
Συνομοταξία

Magnoliophyta: Τα αγγειόσπερμα (αγγείο+σπέρμα, δηλαδή εκείνα που περιβάλλουν τους σπόρους τους με αγγεία), χαρακτηριζόμενα με στενότερη σημασία και "Ανθοφόρα", αποτελούν τη μεγαλύτερη ομοταξία των σπορόφυτων. Σήμερα περιλαμβάνουν το 85% των φυτών που υπάρχουν στη γη. Τα είδη των αγγειόσπερμων κατανέμονται σε 400 περίπου οικογένειες, 226,000 είδη και 2 βασικές κλάσεις. Τα αγγειόσπερμα είναι ανώτερα φυτά καθώς έχουν εμφανή σπόρια και εντυπωσιακά τις περισσότερες φορές άνθη. Βιολογικά χαρακτηρίζονται από τη διπλή γονιμοποίηση καθώς και από τον κλειστό καρπό. Ανάλογα με τον αριθμό των κοτυληδόνων που έχουν τα σπόρια τους χωρίζονται σε μονοκοτυλήδονα και δικοτυλήδονα. Στα αγγειόσπερμα φυτά το λεύκωμα στο εσωτερικό του σπόρου σχηματίζεται κατά τη γονιμοποίηση. Άλλο βασικό χαρακτηριστικό που δεν διακρίνεται με γυμνό μάτι έχει να κάνει με την εσωτερική εξέλιξη του κόκκου της γύρης . Στα αγγειόσπερμα ο κόκκος αυτός υφίσταται μόνο μία διαίρεση και ένα μόνο κύτταρο μετέχει στη γονιμοποίηση. Τα αγγειόσπερμα φυτά χαρακτηρίζονται επίσης από τη μορφή της ρίζας ,των φύλλων και του βλαστού αλλά το κύριο χαρακτηριστικό τους είναι τα άνθη Η διάρκεια ζωής τους κρατάει από λίγες εβδομάδες μέχρι και χιλιετίες. Παρέχουν στον άνθρωπο τροφή, υφαντική ύλη, φάρμακα και καλλωπισμό χώρων. Στο μέγεθος μπορεί να είναι πολύ μικρά φυτά ή και τεράστια δέντρα. Τα περισσότερα είναι ποώδη αλλά και αρκετά ξυλώδη, όπως δέντρα και θάμνοι.

Θρούμπι (Satureja montan) Μικρός θάμνος που φυτρώνει σε ακαλλιέργητα εδάφη. Έχει σκληρά φύλλα με μαύρες βούλες ροζ ή άσπρα άνθη και καστανούς σπόρους που μυρίζουν ευχάριστα. Φτάνει σε ύψος τα 30 με 50 εκατοστά. Ευδοκιμεί κυρίως στην Ανατολική Μεσόγειο.

Laurus nobilis: Δέντρο αειθαλές που φθάνει σε μεγάλο ύψος. Έχει φύλλα μακρόστενα, πράσινα, σκληρά με κυματιστή περίμετρο και καρπούς μαύρους σαν μικρές ελιές.

Lilium: κατηγορία ιδιαίτερα όμορφων αγριολούλουδων με παγκόσμια εξάπλωση. Στην Ελλάδα υπάρχουν πέντε είδη κρίνων, τα περισσότερα στη Βόρεια Ελλάδα. Το είδος περιλαμβάνει μονοετή, διετή και πολυετή φυτά με ύψος που αγγίζει και το 1 μέτρο. Αναπτύσσονται σε μέσα ή μεγάλα υψόμετρα. Προσοχή είναι τοξικό στις γάτες!

Anthurium Andraeanum: Έχει πολύ μεγάλα και με σκούρο χρώμα φύλλα, καθώς και εντυπωσιακά κόκκινα, λευκά ή ροζ άνθη. Τα άνθη και τα φύλλα έχουν σχήμα καρδιάς γεγονός που κάνει αυτό το λουλούδι πολύ ιδιαίτερο!Ένα από τα 15 φυτά που προτείνει η NASA για το σπίτι μας! Συγκεκριμένα μας απαλλάσσει από το Βενζόλιο, την αμμωνία και τη φολμαδεΰδη...

Epipremnum aureum: γνωστό και ως κισσός του διαβόλου. Τα φύλλα του μοιάζουν με σχήμα καρδιάς και το μέγεθός τους διαφέρει ανάλογα με την ηλικία του φυτού και τις συνθήκες ανάπτυξής του. Ένα από τα 15 φυτά που προτείνει η NASA για το σπίτι μας! Συγκεκριμένα μας απαλλάσσει από το Βενζόλιο, το ξυλόλιο και τη φολμαδεΰδη...

Ficus benjamina: ή κλαίουσα ενδημικό της νότιας και νοτιοανατολικής Ασίας και της Αυστραλίας. επίσημο δέντρο της Μπανγκόκ. Χρησιμοποιείται στην αρχιτεκτονική τοπίου και σε φυσικές συνθήκες μπορεί να φτάσει τα 30 μέτρα. Ένα από τα 15 φυτά που προτείνει η NASA για το σπίτι μας!

Spathiphyllum: Εντυπωσιακά φύλλα, με ανάγλυφη επιφάνεια, στην άκρη ενός λεπτού και μακριού μίσχου. φυτό αυτό πολύ αγαπητό τόσο στους λάτρεις των πράσινων φυτών όσο και σε αυτούς που προτιμούν τα ανθοφόρα φυτά. Ένα από τα 15 φυτά που προτείνει η NASA για το σπίτι μας!

Gerbera jamesonii: φυτό του οποίου η καλλωπιστική αξία αναγνωρίστηκε μόλις τα τελευταία χρόνια...Ένα από τα 15 φυτά που προτείνει η NASA για το σπίτι μας!

Aglaonema modestum:Ένα από τα φυτά που προτείνει η NASA για το σπίτι μας! Φύλλα λογχοειδή σκουροπράσινα με μεγάλες αργυρόχρωμες κηλίδες. Ανθίζει τον Ιούλιο βγάζοντας λευκές σπάθες και έπονται σκουροκόκκινες ρόγες.

Heliotropium Europaeum: Τοξικό φυτό, απαλώς τριχωτή, ετήσια πόα ύψους 4-40 εκ. Έχει βλαστό πλαγιόκλαδο και πολύκλαδο, χνουδωτό, αυγοειδή ή ελλειψοειδή, ασπροπράσινα και άνθη άσπρα ή ασπροϊώδη με κίτρινη απόχρωση στο κέντρο ή ελαφρώς ιώδη σε πυκνούς βοστρύχους

Σελίδες

Facebook comments