Ηλιοτρόπιο

Eπιστημονική Oνομασία: 
Heliotropium Europaeum
Άλλα Ονόματα: 
μπαμπακίτης, αγριομπαμπακιά, αγριοσουσαμιά, λιοστρόφι

 Τοξικό φυτό, απαλώς τριχωτή, ετήσια πόα ύψους 4-40 εκ. Έχει βλαστό πλαγιόκλαδο και πολύκλαδο, χνουδωτό, αυγοειδή ή ελλειψοειδή, ασπροπράσινα και άνθη άσπρα ή ασπροϊώδη με κίτρινη απόχρωση στο κέντρο ή ελαφρώς ιώδη σε πυκνούς βοστρύχους   (διάμετρος 2-4 χιλ.  Ο κάλυκας βαθιά σχισμένος, σχεδόν έως τη βάση του. Φύλλα ωοειδή. Ο καρπός με τέσσερα σπέρματα. Αγριοσουσαμιά, αγριοβαμβακιά, ηλιοτρόπιο, κατσουνόχορτο, μπαστουνόχορτο, βρωμόχορτο, ασπράκι και με άλλα ονόματα το συναντάμε σε ολόκληρο τον γεωγραφικό χώρο της χώρα μας.

Φύεται από τα μέσα Ιουλίου, κάποιες χρονιές όμως και νωρίτερα. Είναι φυτό που φυτρώνει παντού, ειδικά μέσα στα θερισμένα σιταροχώραφα, σε ακαλλιέργητα μέρη που δεν βοσκούνται καθώς και στις άκρες των δρόμων, των κήπων κλπ. Αν την βοηθήσει και καμιά καλοκαιρινή βροχή τότε αναπτύσσεται πάρα πολύ γρήγορα και δίνει διπλάσιες ποσότητες σε νέκταρ. Το σημαντικότερο όλων είναι ότι κάνει θαυμάσια εκμετάλλευση της υπάρχουσας υγρασίας με το ριζικό της σύστημα. 

Αν την βοηθήσει και καμιά καλοκαιρινή βροχή τότε αναπτύσσεται πάρα πολύ γρήγορα και δίνει διπλάσιες ποσότητες σε νέκταρ

Η αγριοσουσαμιά ξεπερνά εύκολα σε ύψος τα 80 εκατοστά εάν υπάρχει σχετική υγρασία στο έδαφος που φυτρώνει. Είναι φυτό που απλώνει τους κλώνους του σχετικά μακριά από την ρίζα, αυτός είναι ένας από τους λόγους που εξαπλώνεται πολύ εύκολα, άλλος λόγος είναι ότι οι σπόροι όταν ωριμάσουν είναι πολύ ελαφροί και μεταφέρονται με τον δυνατό αέρα εύκολα μακριά από την ρίζα.

Μελισσοκομικό ενδιαφέρον

Τα λουλούδια της αγριοσουσαμιάς ή αγριοβαμβακιάς είναι δίχρωμα, εξωτερικά είναι λευκά και στο κέντρο κοντά στα νεκτάρια έχουν χρώμα κίτρινο. Βγαίνουν στις κορυφές των κλώνων τις αγριοβαμβακιάς, σε ανθικά στελέχη που φτάνουν το μήκος μερικές φορές των 25 εκατοστών (σε ανθικό στέλεχος μήκους 17 εκατοστών μετρήθηκαν 52 άνθη). Ανθικά στελέχη ευρίσκονται και στον κορμό της αγριοσουσαμιάς, πλην όμως και αυτά είχαν φυτρώσει στην κορυφή των κλώνων και όταν οι κλώνοι του φυτού μεγάλωσαν αυτά ευρέθησαν σε κορμό και συνέχισαν να μεγαλώνουν αφού τρεφόταν κανονικά.


Facebook comments