Αρχίζοντας με τα μανιτάρια

Άγρια μανιτάρια για αρχάριους

Το να μπει κάποιος στον κόσμο τον μανιταριών απαιτεί θέληση, μεράκι και φυσικά αρκετό διάβασμα. Κανείς δεν μπορεί να μπει με ασφάλεια εντελώς από μόνος του σ' αυτόν τον κόσμο, το καλύτερο που έχει να κάνει είναι να βρει κάποιον που ήδη είναι μέσα τον βοηθήσει να μπει. Διότι όπως έχουμε γράψει και στους κανόνες ταυτοποίησης αγρίων μανιταριών το ζήτημα αυτό απαιτεί συνδυασμό θεωρίας και πρακτικής.

Σε καμιά περίπτωση δεν γίνεται κάποιος μανιταροσυλλέκτης για να εξοικονομήσει χρήματα εξασφαλίζοντας τροφή. Οι μανιταροσυλλέκτες συνήθως σπαταλάνε χρήματα για να εξασφαλίσουν μανιτάρια...

Ας δούμε τώρα τα βήματα που πρέπει να κάνει κάποιος ώστε να μπορέσει να γίνει σιγά - σιγά και με ασφάλεια μανιταροσυλλέκτης. Το κάθε μανιτάρι παρουσιάζει ένα συνδυασμό χαρακτηριστικών βάσει των οποίων μπορεί κάποιος να το κατατάξει και να το ταυτοποιήσει. Για παράδειγμα ένα μανιτάρι παρουσιάζει δακτυλίδι στο πόδι (στον στήπο). Βάσει μόνο αυτού του χαρακτηριστικού δεν μπορούμε να έχουμε καμία εικόνα για το συγκεκριμένο μανιτάρι γιατί δακτυλίδι παρουσιάζουν πολλές οικογένειες μανιταριών, κάποια από αυτά είναι φαγώσιμα, κάποια αδιάφορα, κάποια άγευστα, κάποια ελαφρώς τοξικά και κάποια θανατηφόρα (εδώ μπορείτε να δείτε μερικά μανιτάρια που παρουσιάζουν δακτυλίδι). Για να μαζέψουμε ένα μανιτάρι πρέπει το έχουμε ταυτοποιήσει σωστά, να ξέρουμε δηλαδή ότι μαζεύουμε το συγκεκριμένο είδος και ότι είμαστε σίγουροι 1000/1000 για αυτό. Άρα απαιτείται να εξετάσουμε και άλλα χαρακτηριστικά όπως είναι:

  • η σάρκα
  • το πόδι
  • το υμένιο
  • το χρώμα

Λίγα είναι τα μανιτάρια που απαιτούν μικροσκόπιο και χημικά αντιδραστήρια για να ταυτοποιηθεί πλήρως το είδος τους.

Για έναν αρχάριο είναι πολύ δύσκολο να καταλάβει τη "γλώσσα" που χρησιμοποιεί ένας οδηγός και ακόμα πιο δύσκολο να καταλάβει την περιγραφή των δυσδιάκριτων αλλά πολύ σημαντικών κλειδιών αναγνώρισης για τα δύσκολά είδη.

Έτσι εμείς σκεφτήκαμε να κάνουμε μια λίστα με φαγώσιμα μανιτάρια εύκολα στην αναγνώριση τα οποία θα εντάξουν κάποιον αρχάριο στον κόσμο των μανιταριών. Θα προχωρήσει όμως κάποιος στην ανάγνωση των φαγώσιμων μανιταριών μόνο αφότου έχει μάθει τα τρία κλειδιά που συνδυάζουν οι θανατηφόροι αμανίτες: ο Φαλοειδής και ο Εαρινός. Τα κλειδιά αυτά είναι: Η θήκη ή αλλιώς η βόλβα στη βάση του ποδιού, Τα λευκά ελάσματα και το κρεμαστό δακτυλίδι.

 

Πρώτο από τα φαγώσιμα θα βάζαμε τον Κανθαρίσκο (Cantharellus cibarius) Μικρό, συχνό και εύκολο (στην αναγνώριση) μανιτάρι που εμφανίζεται σε δάση πλατύφυλλων (δρυός, οξιάς και γαύρου) από το τέλος της Άνοιξης ως τα μέσα του καλοκαιριού και σε μικρότερες ποσότητες το Φθινόπωρο. 

 

Δεύτερο σίγουρα θα βάζαμε την Μακρολεπιότα (Macrolepiota procera). Μεγάλο, πολύ συχνό, φθινοπωρινό μανιτάρι που το συναντάμε σχεδόν σε όλη την Ελλάδα σε άκρες δασών (πλατύφυλλων αλλά και κωνοφόρων) και σε ξέφωτα.

 

 

Τρίτο ευκολότερο μανιτάρι πιστεύουμε ότι είναι ο λακτάριος ο νόστιμος (Lactarius deliciosus). Μεσαίου μεγέθους, εκκρίνει καροτί χυμό αν πληγωθεί  και είναι κοινό σε πευκοδάση με έξαρση το φθινόπωρο.

 

Βωλίτης ο Χάλκειος - Boletus aereus

Έπειτα από αυτά τα τρία είδη μπορεί ο μανιταροσυλέκτης(πάντα με την βοήθεια κάποιου έμπειρου να περάσει και σε λίγο πιο δύσκολα είδη όπως είναι οι βωλίτες που δεν μεταχρωματίζονται, δηλαδή, Ο Βωλίτης ο Χάλκειος , ο φαγώσιμος και ο δικτυωτός

 

Έπειτα μπορεί να περάσει στα σχετικά εύκολα και συχνά πλευρώτους στον αμανίτη του καίσαρα για να φτάσει ως κάποια εύκολα αγαρικά όπως το Αγαρικό το πεδινό.

Αυτά πιστεύουμε ότι είναι τα εύκολα φαγώσιμα μανιτάρια ή τα μανιτάρια για αρχάριους. Τώρα αν κάποιος θέλει να μάθει να ταυτοποιεί και κάποια άλλα εύκολα στην ταυτοποίηση αλλά όχι τόσο συχνά και όχι απαραίτητα φαγώσιμα μπορεί να ρίξει μια ματιά στη λίστα που φτιάξαμε: Μανιτάρια που ταυτοποιούνται εύκολα.

 

- ΚΑΠΟΙΑ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ -

Facebook comments