ρευματισμούς

Αγαύη η αμερικανική (Αθάνατος)
Αγαύη η αμερικανική (Αθάνατος) ένα πολύ συνηθισμένο φυτό

Agave Americana: Το Φυτό Αθάνατος, Συστατικά χαρακτήρας, Άνθιση – συλλογή – χρησιμοποιούμενα μέρη, Θεραπευτικές ιδιότητες και ενδείξεις.

Βαλεριάνα
βαλεριάνα - Valeriana officinalis

Valeriana officinalis: Το αγχολυτικό της φύσης! Επίσης χρήσιμη σε αρθρίτιδα, υπέρταση, ημικρανία, πονόδοντο και δυσμηνόρροια. Απαντάται σε υγρές περιοχές με άνθη μικρά ροζ έως λευκά ανάλογα από την ποικιλία, σε σχηματισμό ομπρέλας στην κορυφή του φυτού.

Γλιστρίδα
Άγρια γλιστρίδα

Portulaca oleracea: Μονοετές, θερμόφιλο φυτό που φυτρώνει σε καλλιεργημένα εδάφη τους θερινούς μήνες. Χρησιμοποιείται σε σαλάτες ωμή ή μαγειρεμένη. Η καλλιεργημένη της μορφή είναι πιο ανοιχτόχρωμη, καθώς, και πιο ψωμομένη. Η άγρια περιέχει πάρα πολλά ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και βιταμίνη Ε, τα οποία προστατεύουν από τον καρκίνο, την καρδιοπάθεια, την αρθρίτιδα και τους ρευματισμούς. Ανοίγει την όρεξη ενώ θεωρείται και αφροδισιακή.

Ευκάλυπτος
Ευκάλυπτος (Eucalyptus globulus)

Eucalyptus globulus: Εισήχθη στην Ελλάδα από τον βοτανολόγο και λόγιο Θεόδωρο Ορφανίδη το 1862. Έχει ξερό φλοιό που μαδάει βγάζοντας μακριές ταινίες αφήνοντας τον κορμό λείο και το χρώμα του σταχτίλευκο. Καλλιεργείται κυρίως στη νότια Ελλάδα και στη Χαλκιδική και βρίσκεται σε δάση και κήπους.

Θεραπευτικές ιδιότητες στη Βαλεριάνα

Η Βαλεριάνα έχει αγχολυτικές και ηρεμιστικές ιδιότητες και κατευνάζει την υπερένταση, τις νευρώσεις, το νευρικό άσθμα, την επιληψία και την ταχυκαρδία. Θεωρείται χρήσιμη σε περιπτώσεις αρθρίτιδας, υπέρτασης, κολικών, ρευματικών πόνων, ημικρανίας, πονόδοντου και δυσμηνόρροιας.

Θεραπευτικές ιδιότητες στις φράουλες
Φράουλες

Οι φράουλες έχουν αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση, είναι ευεργετικές για την καρδιά, προλαβαίνουν τον καρκίνο και μας χαρίζουν καλή όραση. Περιέχουν σε υψηλά επίπεδα: Βιταμίνη C, φαινόλες, ιώδιο, μαγγάνιο και μαγνήσιο.

Θεραπευτικές συνταγές με αγριοκαστανιά
Θεραπευτικές συνταγές με αγριοκαστανιά

Πώς να φτιάξετε στο σπίτι τσάι από φύλλα, εδρόλουτρο, ποδόλουτρο, βάμμα και πάστα από τους καρπούς και τα φύλλα της ιπποκαστανιάς. Χρήσιμο ως αντιφλεγμονώδες, κατά του βήχα, για αρθριτικά και αιμορροΐδες.

Καστανιά
μικρή καστανιά

Castanea sativa: αιωνόβιο, πλατύφυλλο, φυλλοβόλο δέντρο που προτιμά τα όξινα εδάφη. Βρίσκεται σε υψόμετρο πάνω από 250 μέτρα και δεν ευδοκιμεί σε χαμηλότερα υψόμετρα.

Κερασιά
Μικρή αγριοκερασιά τον Νοέμβρη

Prunus cerasus: Φυλοβόλλο δέντρο. Ανθίζει από Απρίλιο έως το Μάιο, καρποφορεί τον Ιούνιο και τον Ιούλιο. Χρήσιμα τα φύλλα, η φλούδα, το δάκρυ του κορμού (κόμμι), οι καρποί, τα κοτσάνια και τα κουκούτσια τους. Το όνομα του πρόερχεται από την περίοχη Κερασούντα από οπού και κατάγεται.

Κρεμμύδι
Κρεμμύδι

Allium cepa: Ο γνωστός σε όλους βολβός που χρησιμοποιείται στην μαγειρική, ωμός σε σαλάτες και μαγειρεμένος σε σάλτσες και φαγητά.

Μυριστική η ευώδης (μοσχοκαρυδιά)

Περιγραφή: Αγγειόσπερμο δικότυλο φυτό που ανήκει στην τάξη των

Πρίμουλα
Πρίμουλα - Primula vulgaris στο βουνό Primula vulgaris: Τα φύλλα είναι μεγάλα, λογχοειδή και χαρακτηρίζονται από έντονες νευρώσεις. Αναπτύσσονται από τη βάση του φυτού σχηματίζοντας ροζέτα. Από το κέντρο της ροζέτας αυτής εμφανίζεται το ανθικό στέλεχος πάνω στο οποίο αναπτύσσονται πολλά άνθη μαζί.
Σαπουνόχορτο
Σαπουνόχορτο - Saponaria officinalis

Η Σαπωναρία είναι πολυετής με ρίζωμα που έρπει. Το στέλεχος του φυτού φθάνει ως 50 εκ. Είναι απλό ή και διακλαδιζόμενο. Τα φύλλα του είναι μακρουλά ελλειπτικά με τρία μόνο νεύρα και ο καρπός του είναι μακρουλός (κάψα).
Ανθίζει το φυτό κατά το καλοκαίρι, με πολλά άνθη αρκετά μεγάλα, υπέρυθρα. Το συναντούμε σε αμμώδεις και άγονους τόπους.

Χρήσεις:

Τανατσέτο

Ποώδες φυτό της εύκρατης Ευρώπης και της Ασίας που φθάνει μέχρι το 1,5 μέτρο ύψος

Φλαμουριά

Tilia platyphyllos: φυλλοβόλο δέντρο μεγάλου μεγέθους με καρδιόμορφα φύλλα. Ανθίζει τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο αναλόγως το υψόμετρο και το κλίμα της περιοχής. Ένα καλό ηρεμιστικό που μας βοηθά να κοιμηθούμε καλά και ήρεμα.

Φραξός
Φραξός - Fraxus ornus

Fraxus ornus: Μεγάλο φυλλοβόλο δένδρο με γρήγορη ανάπτυξη, που έχει φλοιό τεφρομελανό, ρογμώδη

Χρένο
Armoracia rusticana

Armoracia rusticana: Φυτό ποώδες, με μεγάλα μακρόστενα πριονωτά φύλλα και άνθη μικρά, λευκά, σε χαλαρές ταξιανθίες. Η ρίζα του χρησιμοποιείται ωμή ή αποξηραμένη.

Facebook comments