Οβριά

Eπιστημονική Oνομασία: 
Tamus communis
Άλλα Ονόματα: 
Αβρωνιά (Κρήτη), αβρουνιά, βρυωνιά, αδρανιά

Περιγραφή: Πολυετές αναριχώμενο φυτό που φτάνει τα 4 μέτρα. Τα  φύλλα μοιάζουν με  καρδιές και  ο καρπός κόκκινη ρόγα. Μοιάζει με μικρό κισσό που πολλές φορές αναρριχάται πάνω σε δέντρα. Το συναντάμε σχεδόν παντού σε ακαλλιέργητους τόπους και κυρίως κάτω από ακαλλιέργητες ελιές.

Στα γαλλικά τη λένε Herbe aux femmes battues που σημαίνει "το χορτάρι των κακοποιημένων γυναικών" η ρίζα του κάνει καλό στις μελανιές.

Θεραπευτικές ιδιότητες: Είναι γνωστό από την αρχαιότητα σαν έδεσμα αλλά και σαν φάρμακο. Του αποδίδονται διουρητικές, καθαρτικές και επουλωτικές ιδιότητες. Επίσης «πρακτικοί» γιατροί το συστήνουν σαν φάρμακο σε νοσήματα του ουροποιητικού συστήματος. Συνηθιζόταν σαν κατάπλασμα για τους μώλωπες και τα εγκαύματα. Ο Διοσκουρίδης το συνιστά και για τις φακίδες.

Εδωδιμότητα: Μαζεύονται οι τρυφεροί βλαστοί, με χρώμα του μπορεί να είναι πράσινο ή ανοιχτό καφέ, δηλαδή τα νέα βλαστάρια που μοιάζουν με σπαράγγια που βγαίνουν από το Μάρτιο μέχρι τον Απρίλιο. Στην Κρήτη το εκτιμούν πολύ και το καταναλώνουν βρασμένο με λάδι και ξίδι ή λεμόνι ή με αυγά σαν ομελέτα. Η πικράδα του είναι έντονη και οι περισσότεροι το ζεματίζουν και πετούν το πρώτο νερό πριν το καταναλώσουν για να την μετριάσουν.

Είναι δηλητηριώδες φυτό με τοξίνες θερμοδιαλυτές δηλαδή δεν είναι τοξικό μετά το μαγείρεμα...


Συνίσταται για: 
Βιότοπος: 
Μήνας συλλογής: 

Πηγές:

Facebook comments