σάρκα σκληρή

Είδη που εμφανίζουν σάρκα: σκληρή

εικόνες Περιγραφήφθίνουσα ταξινόμηση
Αγροκύβη η κυλινδρική (Agrocybe cylindracea) Αγροκύβη η κυλινδρική

Agrocybe cylindracea: φαγώσιμο, μεσαίου μεγέθους μανιτάρι που μοιάζει πολύ με αγαρικό, έχει πολύ ανοικτό και κυρτό καπάκι, σχεδόν επίπεδο, από 3 έως 10 εκατοστά σε διάμετρο.

Λακτάριος ο νόστιμος - Lactarius deliciosus Λακτάριος ο νόστιμος

Lactarius deliciosus: Μανιτάρι κοινό σε πευκοδάση με έξαρση το φθινόπωρο (Το συναντάμε ως το Δεκέμβριου). Πάνω στο καπέλο έχει ομόκεντρους κύκλους σε καφεκόκκινες αποχρώσεις.

Σπάραξη η Σγουρή - Sparassis crispa Σπάραξη η Σγουρή

Sparassis crispa: Φαγώσιμο και νόστιμο μανιτάρι με μορφή σφουγγαριού ή χυμένων ζυμαρικών. Ονομάζεται και μπέικον λόγω της γεύσης του. Σαπροφυτεί το Φθινόπωρο σε ρίζες (συνήθως κομμένου) ρόμπολου και δασικής πεύκης.

Γανόδερμα (Ganoderma resinaceum) Γανόδερμα

Ganoderma lucidum: Συναντάτε συχνά σε δάση βελανιδιάς, αριάς και άλλων πλατύφυλλων την Άνοιξη και το Καλοκαίρι.

Hygrophorus marzuolus Υγροφόρος ο μαρτιάτικος Υγροφόρος ο μαρτιάτικος

Hygrophorus marzuolus: Μαρτούλι: ένα νόστιμο ανοιξιάτικο μανιτάρι με συμπαγές και σαρκώδες καπέλο, κυρίως μεσαίου μεγέθους

Μαύρη καλοκαιρινή τρούφα (Tuber aestivum) Μαύρη καλοκαιρινή τρούφα

Tuber aestivum: η πιο γνωστή και συχνή τρούφα στην Ελλάδα. Μεγαλώνει κάτω από το έδαφος (5-30 cm), συμβιώνοντας με το ριζικό σύστημα ορισμένων δένδρων. Η εμπορική της αξία είναι κυμαινόμενη από 100 ως 350 ευρώ το κιλό.

Χειμωνιάτικη μαύρη τρούφα - tuber brumale Μαύρη χειμερινή τρούφα

Tuber brumale: Έχει καλή εμπορική αξία και πλούσιο άρωμα ενώ το μέγεθός της είναι συνήθως στο μέγεθος καρυδιού. Συμβιώνει με δενδρώδη είδη όπως είναι η χνουδωτή δρύς, η πλατύφυλλη δρύς, η αριά, η φλαμουριά, η φουντουκιά, η λεύκη, ο γαύρος, ο κέδρος αλλά και διάφορα πεύκα.

Ελβέλλα η λευκόποδη (Helvella leucopus) Ελβέλλα η λευκόποδη

Helvella leucopus: μικρά ως μεσαίου μεγέθους καρποσώματα. Το κεφάλι έχει σχήμα εγκεφαλοειδές και μπορεί κάποιος να το παρομοιάσει με σέλα.

Βωλίτης ο ριζώδης (Boletus radicans) Βωλίτης ο ριζώδης

Boletus radicans: παράγει μεγάλα βασιδιώματα με αργιλολευκωπό, αργιλογκριζωπό ή γκριζοκαφετί καπέλο (διάμ. 5-15 (20) εκ.), κίτρινους πόρους που γαλαζιώνουν, λευκοκιτρινωπή σάρκα που γαλαζιώνει στο πλήγωμα.

Ρούσουλα η πρασινίζουσα - Russula Virescens Ρουσσούλα η πρασινίζουσα

Russula Virescens: Φαγώσιμο και νόστιμο μανιτάρι με ιδιαίτερη εμφάνιση καθώς το καπέλο του μοιάζει με πράσινο ψηφιδωτό , εμφανίζεται από Άνοιξη ως Φθινόπωρο σε δάση Δρυός.

Agaricus Bernardii Αγαρικό του Bernard

Agaricus Bernardii: Μεσαίου μεγέθους φαγώσιμο μανιτάρι -αλλά με όχι και την καλύτερη γεύση- που εμφανίζεται σε μέρη που έχει πέσει αλάτι.

Χαρακτηριστικό του το κίτρινο "γάλα" που ρέει από την σάρκα του αν πληγωθεί. Λακτάριος ο ενδιάμεσος

lactarius intermedius: Μη φαγώσιμο, συχνό μανιτάρι που φύεται κυρίως σε ελατοδάση Καλοκαίρι και Φθινόπωρο.
Χαρακτηριστικό του το λευκό "γάλα" που ρέει από την σάρκα του αν πληγωθεί και που γρήγορα μεταχρωματίζεται σε κίτρινο.

Facebook comments