Λακτάριος ο ενδιάμεσος
διάμετρος (καπέλου): 5cm - 15cm
πίλος:
κυρτός αρχικά - κοίλος αργότερα και στο τέλος χωνιόμορφος,
χωνιόμορφος,
έχει χνούδι,
περίμετρος πίλου:
επίμονα γυριστή προς τα κάτω σε νεαρή ηλικία,
αυστηρά κυκλική,
επιδερμίδα:
κ.φ. λεία,
κ.φ. θαμπή,
κ.φ. χνουδωτή,
πιθανή απόχρωση επιδερμίδας πίλου ή πάνω επιφάνειας:
μπεζ,
υμένιο:
ελαφρώς κατερχόμενο,
με ελάσματα,
ελάσματα:
με ατελή ελάσματα,
με λείες ακμές,
πυκνά,
στενά,
πρόσφυση πίλου στο πόδι:
κεντρική,
πόδι:
ομοιόχρωμο με τα ελάσματα,
κυλινδρικό,
κυλινδρικό στην ωριμότητα,
με κόκκινα λακάκια,
συμπαγές στην αρχή - σπογγώδες αργότερα,
σάρκα:
συνεκτική,
σκληρή,
λευκωπή,
τρέχει γάλα,
γεύση:
στυφή,
καυτερή,
βάση:
οξύληκτη (μυτερή προς τα κάτω),
χωρίς θήκη,
υπόστρωμα:
χώμα,
οσμή:
αδύναμη,
ευχάριστη,
φρούτου,
Μη φαγώσιμο, συχνό μανιτάρι που φύεται κυρίως σε ελατοδάση Καλοκαίρι και Φθινόπωρο.
Χαρακτηριστικό του το λευκό "γάλα" που ρέει από την σάρκα του αν πληγωθεί και που γρήγορα μεταχρωματίζεται σε κίτρινο.
βιότοπος:
Συστημική ταξινόμηση
Συνομοταξία : Βασιδιομύκητες |
Ομοταξία : Αγαρικομύκητες |
Τάξη : Russulales |
Οικογένεια : Russulaceae |
Γένος : Lactarius |
Πηγές:
- Γιώργος Κωνσταντινίδης Μανιτάρια, φωτογραφικός οδηγός μανιταροσυλλέκτη σελ: 316
Facebook comments