Κάλιο
...ένα ανθρώπινο σώμα 60κιλά περιέχει 120γρ καλίου.
Το κάλιο (Potassium) είναι το όγδοο (8ο) ή το ένατο (9ο) χημικό στοιχείο κατά μάζα (0,2%) του ανθρώπινου σώματος. Το ασβέστιο και ο φωσφόρος είναι πιο άφθονα κατά μάζα στο ανθρώπινο σώμα.
Τα κατιόντα του καλίου είναι σημαντικά για τη λειτουργία του νευρικού συστήματος, κεντρικού και περιφερειακού. Ακόμη, ρυθμίζουν την ωσμωτική ισορροπία μεταξύ των κυττάρων και του υγρού που τα περιβάλλει.
Τα αραιά διαλύματα κατιόντων καλίου δίνουν γλυκιά αίσθηση (επιτρέποντας μέχρι μέτριες συγκεντρώσεις των κατιόντων καλίου στο γάλα και τους φυσικούς χυμούς, ώστε να είναι ευχάριστα στους καταναλωτές τους). Καθώς πυκνώνουν τα διαλύματα, η αίσθηση που δίνουν γίνεται ολοένα και πιο αλκαλική, δηλαδή πικρή, σαπωνοειδής, αλλά και αλμυρή. Η εύρεση της σωστής συγκέντρωσης κατιόντων καλίου, ώστε να δίνει ευχάριστο συνδυασμό πικράδας και αλμυρότητας σε προϊόντα που απαιτούν σχετικά μεγάλη συγκέντρωση του ιόντος είναι μια γευσιγνωστική πρόκληση.
Η διατροφή πλούσια σε κάλιο φαίνεται ότι έχει ισχυρές ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία. Συσχετίζεται με σημαντικά μειωμένο κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο ή αποπληξία, καρδιοπάθεια και γενικά, για καρδιαγγειακή πάθηση.
Το κάλιο είναι απαραίτητο στοιχείο στη διατροφή των ατόμων με υπέρταση, διότι βοηθάει στην απομάκρυνση του νατρίου. Πολλοί έχουν συνδέσει τη διατροφή που είναι υψηλή σε νάτριο (αλάτι) με την υπέρταση, αλλά αυτό που δε γνωρίζουν οι περισσότεροι είναι ότι και η διατροφή χαμηλή σε κάλιο μπορεί να οδηγήσει σε υψηλή αρτηριακή πίεση. Ο λόγος για τον οποίο το κάλιο μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, φαίνεται να είναι η δράση του στην αρτηριακή πίεση. Το κάλιο βοηθά στη μείωση της υψηλής πίεσης και συμβάλλει στη θεραπεία κατά της υπέρτασης.
Το κάλιο δεν αποθηκεύεται στο σώμα μας και έτσι πρέπει να το προσλαμβάνουμε μέσω της τροφής. Υπάρχουν τροφές αλλά και προϊόντα στο εμπόριο που είναι εμπλουτισμένα με κάλιο (π.χ. ρόφημα φρούτων με κάλιο) τα οποία βοηθούν στην αποβολή του νατρίου από το αίμα και συνεπώς στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.
Άλλες σημαντικές ιδιότητες του καλίου είναι η λειτουργία του εγκεφάλου, αφού τα κανάλια καλίου στον εγκέφαλο παίζουν κυρίαρχο ρόλο στη μνήμη και τη μάθηση. Μερικές έρευνες έχουν δείξει μειωμένες πιθανότητες εγκεφαλικού επεισοδίου στα άτομα που ακολουθούσαν με διατροφή πλούσια σε κάλιο. Σε άτομα με διαβήτη, μια διατροφή χαμηλή σε κάλιο μπορεί να ρίξει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, προκαλώντας υπογλυκαιμία.
Μια άλλη, εξίσου σημαντική ιδιότητα του καλίου είναι, ότι βοηθά στα αντανακλαστικά των νεύρων που είναι υπεύθυνα για τη μεταφορά μηνυμάτων από το ένα μέρος του σώματος στο άλλο. Επίσης, το κάλιο ευθύνεται για τη σύσπαση των μυών του σώματος.
Κάποιοι θεωρούν το κάλιο αγχολυτικό, αφού τονώνει τον οργανισμό από το άγχος και το στρες. Εξίσου σημαντικό ρόλο παίζει το κάλιο στον μεταβολισμό των λιπών, της πρωτεΐνης και των υδατανθράκων, αφού λαμβάνει μέρος στη διαδικασία διάσπασης αυτών των θρεπτικών συστατικών.
Σε περιπτώσεις που έχουν μεγάλη απώλεια καλίου, έχουν αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσουν μυϊκές κράμπες και αρρυθμίες στην καρδιά. Ένα ποτήρι χυμό πορτοκάλι ή 1 μπανάνα μετά από μια ώρα άσκησης, αρκούν για να επαναφέρουν το κάλιο στον οργανισμό.
ΤΡΟΦΕΣ (100 g)
|
NΑΤΡΙΟ mg
|
ΚΑΛΙΟ mg
|
Γάλα φρέσκο πλήρες | 50 | 150 |
Γάλα σκόνη πλήρες | 440 | 1270 |
Γάλα σκόνη αποβουτυρωμένο | 550 | 1650 |
Γιαούρτι στραγγισμένο | 71 | 150 |
Βούτυρο αλατισμένο | 870 | 15 |
Φυστικοβούτυρο | 350 | 700 |
Μαργαρίνη αλατισμένη | 800 | 5 |
Ψωμί άσπρο φρυγανισμένο | 640 | 130 |
Μπισκότα τύπου “cream crackers” | 610 | 120 |
Πιτυρούχα σκευάσματα | 1670 | 1070 |
Corn Flakes | 1160 | 99 |
Κρέας κονσέρβα (λάντσεον μητ) | 1050 | 140 |
Κρέας κονσέρβα (κορν μπηφ) | 950 | 140 |
Σαλάμι | 1850 | 160 |
Λουκάνικα | 1100 | 190 |
Συκώτι (τηγανητό) | 190 | 300 |
Ψάρια καπνιστά | 1200 | 360 |
Τυρί επαλειφόμενο | 1170 | 150 |
Τυρί Camembert | 1410 | 110 |
Τυρί φέτα | 1260 | 70 |
Τυρί Danish Blue | 1420 | 190 |
Ξηροί καρποί ανάλατοι | 4 | 470 |
Ξηροί καρποί αλατισμένοι | 440 | 680 |
Κύβοι βοδινού | 10300 | 730 |
Καρπούζι | 4 | 120 |
Σκόνη Κακάο | 950 | 1300 |
Ντομάτα ωμή | 3 | 290 |
Πιπεριές πράσινες ωμές | 2 | 210 |
Μπάμιες | 7 | 190 |
Φασόλια | 28 | 850 |
Πράσο βρασμένο | 6 | 280 |
Τροφές που περιέχουν Κάλιο:
Τροφές | Στα 100γρ. | Ποσότητα για κάλυψη ημερησίων αναγκών σε γρ. |
---|---|---|
Λιναρόσπορος | 813.0000mg | άνδρ: 246, |
Σπανάκι | 490.0000mg | άνδρ: 408, |
Σκόρδο (Άλλιον το ήμερον) | 373.0000mg | άνδρ: 536, |
Μπανάνα | 350.0000mg | άνδρ: 571, |
Πατάτα | 330.0000mg | άνδρ: 606, |
Αβοκάντο | 280.0000mg | άνδρ: 714, |
Σύκο | 270.0000mg | άνδρ: 741, |
Ακτινίδιο | 264.0000mg | άνδρ: 758, |
Δαμάσκηνο | 260.0000mg | άνδρ: 769, |
Μαρούλι | 240.0000mg | άνδρ: 833, |
Λάχανο | 240.0000mg | άνδρ: 833, |
Πορτοκάλι | 200.0000mg | άνδρ: 1000, |
Σταφύλι | 191.0000mg | άνδρ: 1047, |
Σμέουρο | 151.0000mg | άνδρ: 1325, |
Κρεμμύδι | 140.0000mg | άνδρ: 1429, |
Λεμόνι | 138.0000mg | άνδρ: 1449, |
Μήλο | 120.0000mg | άνδρ: 1667, |
Αχλάδι | 119.0000mg | άνδρ: 1681, |
Μέλι | 52.0000mg | άνδρ: 3846, |
Αμύγδαλo | 4.7000mg | άνδρ: 42553, |
Facebook comments