Ταραξάκο το φαρμακευτικό

Eπιστημονική Oνομασία: 
Taraxacum officinale
Άλλα Ονόματα: 
Δανδέλιο, Πικραλίδα, Αγριομάρουλο

 

Τα φύλλα του μοιάζουν στο σχήμα με δόντια λιονταριού γι' αυτό και ονομάζεται δόντι λιονταριού...

Περιγραφή: Πολυετής πόα που φτάνει τα 40 εκ. ύψος, χωρίς βλαστό, με πασσαλώδη ρίζα και με απλά, ακέραια ή λοβωτά φύλλα, μήκους 5-25 εκ., τα οποία διατάσσονται σε ρόδακα. Τα άνθη του είναι συνήθως κίτρινα και σχηματίζουν ταξιανθίες (κεφάλια) - όπως όλα τα σύνθετα - ,  οι οποίες βρίσκονται στην κορυφή ενός κούφιου στελέχους, ύψους 4-30 εκ. Οι καρποί του είναι αχαίνια με φτερωτό έμμισχο πάππο· σχηματίζουν λεπτές σφαιρικές ταξικαρπίες, οι οποίες διαλύονται με τον άνεμο. Χαρακτηριστικό γνώρισμα του γένους είναι ότι σχηματίζονται σπέρματα χωρίς γονιμοποίηση. Πολυετές φυτό που φτάνει τα 50 εκ. ύψος. Θα το βρούμε παντού, σε λιβάδια, ακαλλιέργητες εκτάσεις, σε βραχώδεις περιοχές, δίπλα στους δρόμους και ως ενοχλητικό «ζιζάνιο» σε χλοοτάπητες.

Εδωδιμότητα: Συλλέγεται στο νεαρό στάδιο και είναι εξαιρετικής ποιότητας φαγώσιμο χόρτο και με πολύ αξιόλογες φαρμακευτικές ιδιότητες, γνωστές από την αρχαιότητα.
Εκτός από βραστό (μπορούμε να βάλουμε και τις ρίζες, αφού αφαιρέσουμε το εξωτερικό τους), τρώγεται και ωμό σε σαλάτα. Ακόμα και τα πέταλα των λουλουδιών του τρώγονται. Επίσης χρησιμοποιούνται οι ρίζες αποξηραμένες, μόνες τους ή μαζί με το φυτό. Εκτός από τη βοτανοθεραπευτική της δράση τις χρησιμοποιούν και σαν υποκατάστατο του καφέ (μετά από ξήρανση).

Θεωρείται ένα από τα καλύτερα χολαγωγά φυτά και επίσης είναι ένα εξαιρετικό διουρητικό. Επίσης είναι πολύ καλό τονωτικό, χωνευτικό και αποτοξινωτικό.
Οι αρχαίοι Έλληνες και οι Ρωμαίοι το χρησιμοποιούσαν για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες. Επίσης πολύ γνωστό στην κινέζικη ιατρική και στους άραβες ιατρούς. Ευρεία χρήση είχε και στο μεσαίωνα.

  • Παρασκευάζονται από αυτό εκχυλίσματα, βάμματα και διαλύματα.
  • Το φυτό είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α, C, D σίδηρο, κάλιο, μαγνήσιο, ασβέστιο.
  • Το κάλιο που περιέχει έχει την αξία του διότι σαν διουρητικό που είναι δεν έχουμε απώλειες καλίου, καθώς τις αναπληρώνει με το κάλιο που περιέχει.
  • Το φυτό περιέχει ένα λευκό γαλακτώδη χυμό (Latex).
  • Η ρίζα και ο γαλακτώδης χυμός περιέχουν μια πικρή ουσία: τη λακτουπικρίνη (τερπενική λακτόνη), καθώς και τανίνες, ινουλίνη καουτσούκ, τριτερπένια, κουμαρίνες, καροτενοειδή και άλλα.

Βιότοπος: 

Ωφέλιμα συστατικά σε Ταραξάκο το φαρμακευτικό:

Συστατικά Ποσότητα/100gr
Ασβέστιο 187.00mg
Μαγνήσιο 36.00mg
Βιταμίνη C 35.00mg
Σίδηρος 3.10mg
Βιταμίνη B6 0.25mg

Πηγές:

Facebook comments