Πλευρωτός ο φαιός της φέρουλας

Επιστημονική Ονομασία: pleurotus eryngii var. ferulae
λαϊκές ονομασίες: 
Αρτηκαμανίτης(Κρήτη)
Αρτηκίτης
διάμετρος (καπέλου): 5cm - 15cm ύψος: 3cm -10cm ύψος ποδιού: 2cm - 8cm διάμετρος ποδιού: 1cm -4cm

Περιγραφή:  Νόστιμο μανιτάρι που παρασιτεί στα υπολείμματα του φυτού Άρτηκας και εμφανίζεται φθινόπωρο, χειμώνα και άνοιξη με ιδιαίτερη έξαρση τον Νοέμβριο μετά τις πρώτες βροχές. Εκτιμάται ιδιαίτερα στην Κρήτη και στην Κύπρο. 

Πρόκειται για φαγώσιμο και νόστιμο μανιτάρι που συναντάται στην Κρήτη και στην Πελοπόννησο, πάντα σε περιοχές που φύεται το φυτό Ferulae ευρέως γνωστό με τις ονομασίες Νάρθηκας ή Άρτικας

(Φυτό της οικογένειας του καρότου που εμφανίζει φύλλο σαν του μάραθου, αλλά χωρίς τη χαρακτηριστική οσμή. Έχει μεγάλο όρθιο βλαστό που φτάνει το ενάμισι μέτρο σε ύψος και 3-4 πόντους σε πάχος και άνθη κίτρινα σε ταξιανθίες σκιάδων.)

Το μανιτάρι αρτικήτης ανήκει στην οικογένεια του πλευρωτού για αυτό και παρουσιάζει αξιοσημείωτη ομοιότητα με τα πλευρώτους του εμπορίου στην όψη και στην γεύση. Όσον αφορά στην εμφάνισή του ο αρτικίτης είναι μεσαίου προς μεγάλου μεγέθους μανιτάρι και φύεται συνήθως σε ομάδες, ακριβώς πάνω στη ρίζα περσινού και ξεραμένου Νάρθηκα.

Το καπέλο του ή o πίλος έχει διάμετρο από 5 ως 15 εκατοστά. Είναι αρχικά κοίλος και αργότερα παίρνει τη μορφή χωνιού. Συνήθως η περίμετρος του είναι στραμμένη προς τα κάτω, είναι ακανόνιστα κυκλική και κατά την ενηλικίωση γίνεται κυματιστή.

Ας δούμε τώρα προσεκτικά την όψη του πάνω μέρους του καπέλου. Το χρώμα του είναι σε αποχρώσεις του καφέ ( κεραμιδί, γκρι, σταχτί), εμφανίζει ίνες σε ακτινωτή διάταξη και είναι συνήθως θαμπός.

Πάμε τώρα στο κάτω μέρος του καπέλου ή επιστημονικά στο υμένιο. Εμφανίζει λευκά ελάσματα κατερχόμενα (κατεβαίνουν δηλαδή προς το πόδι). Αν αφήσουμε το μανιτάρι πάνω σε μαύρο χαρτί θα πάρουμε λευκό αποτύπωμα από τα σπόρια του.

Το πόδι είναι συμπαγές, χωρίς δακτυλίδι ή βρακί, ελαστικό και κάποιες φορές κυρτό. Η βάση του έχει λευκό μυκήλιο (λευκή μούχλα ) και δεν εμφανίζει θήκη.

Η σάρκα του είναι ελαστική, συμπαγής, λευκή και αν τη σχίσουμε χωρίζεται σε ίνες.

Η οσμή του μανιταριού είναι απαλή και ευχάριστη και θυμίζει απόλυτα την οσμή του πλευρώτους του εμπορίου.

Κλείνοντας να πούμε ότι το μανιτάρι αυτό είναι εύκολο στην ταυτοποίηση και άρα σχετικά ακίνδυνο. Σε κάποια χωριά της Κρήτης αποτελεί συχνό μεζεδάκι. Μαγειρεύεται με τους ίδιους τρόπους που μαγειρεύεται το πλευρώτους του Εμπορείου.  

Συστημική ταξινόμηση

Συνομοταξία : Βασιδιομύκητες
Ομοταξία : Αγαρικομύκητες
Τάξη : Agaricales
Οικογένεια : Pleurotaceae
Γένος : Pleurotus

Facebook comments