Πιπερόριζα (Τζίντζερ)

Eπιστημονική Oνομασία: 
Zingiber officinale Roscoe
Περιγραφή: Πολυετές φυτό με κονδυλώδες ρίζωμα που έχει χαρακτηριστική καφέ φλούδα στο εξωτερικό του, ενώ εσωτερικά έχει ανοιχτό κίτρινο χρώμα και αναδύει χαρακτηριστικό πικάντικο και λεμονοειδές άρωμα.  Οι βλαστοί της πιπερόριζας είναι συμπαγείς, κυλινδρικοί, όρθιοι και περικλείονται από μεμβρανώδη κολεό.
Τα φύλλα που προκύπτουν είναι μυτερά, λεία και μακριά, με μήκος περίπου 1,5 με 2,5 εκατοστά και πλάτος 8 με 15 εκατοστά, ενώ ο μίσχος τους αναπτύσσεται αντιδιαμετρικά, κατ' εναλλαγή των πλευρών. Τα άνθη αναπτύσσονται εσωτερικά σε κωνοειδείς ταξιανθίες οι οποίες αποτελούνται από σειρές πράσινων βράκτιων φύλλων. Εσωτερικά κάθε βράκτιουπροκύπτουν λουλούδια με ποικιλία χρωμάτων όπως άσπρα, κίτρινα και πορτοκαλί. Οι καρποί του φυτού είναι κάψες που αλλάζουν χρώμα καθώς ωριμάζουν, από πράσινο σε καφέ με πορτοκαλί εσωτερικό.
Προέρχεται από την Ανατολή και σήμερα η καλύτερη πιπερόριζα καλλιεργείται στην Καραϊβική.
Όταν ξεφλουδίζουμε το τζίντζερ θέλει προσοχή γιατί ακριβώς κάτω από τη φλούδα του βρίσκεται το πιο αρωματικό του μέρος.
Χρήση: Το φρέσκο τζίντζερ διατηρείται στο ψυγείο μέχρι και 3 εβδομάδες αν δεν το έχετε ξεφλουδίσει. Στην κατάψυξη διατηρείται μέχρι και 6 μήνες. Η σκόνη τζίντζερ πρέπει να διατηρείται σε γυάλινο μπουκαλάκι, σε δροσερό και σκοτεινό μέρος χωρίς υγρασία. Αν τη βάλετε στο ψυγείο μπορεί να διατηρηθεί μέχρι και ένα χρόνο.
Θεραπευτικές ιδιότητες στην πιπερόριζα: Βότανο, ιδανικό για την καταπολέμηση της γρίπης. Είναι επίσης διεγερτικό και βοηθάει σε περιπτώσεις ναυτίας και αναγούλας. Είναι εξαιρετικό για γαστρικά προβλήματα και στομαχικές διαταραχές. Βοηθάει επίσης στον πονόλαιμο, τη διάρροια, τη νευραλγία, τη ρευματοπάθεια, τους πόνους της περιόδου και τις ημικρανίες. ...περισσότερα.

Καλλιεργώ Τζίντζερ: Μπορείτε να φυτέψετε τζίντερ Άνοιξη ή Φθινόπωρο, σχετικά εύκολα και να έχετε μεγάλη παραγωγή χωρίς κόπο και χωρίς να πιάνει αρκετό μέρος. Θα χρειαστείτε μία ή περισσότερες ρίζες που θα βρείτε σε κάθε μανάβικο! Μαζί με την παραγωγή βολβών θα έχετε και ένα πολύ όμορφο φυτό με ωραία λουλούδια! ...περισσότερα.
Τζιτζιμπίρα: Η τζιτζιμπίρα είναι ένα τυπικό παραδοσιακό, δροσιστικό και εύγευστο αεριούχο ποτό από τα Επτάνησα και σήμερα παράγεται μόνο στην Κέρκυρα. ...περισσότερα.
Μήνας συλλογής: 

Ωφέλιμα συστατικά σε Πιπερόριζα (Τζίντζερ):

Συστατικά Ποσότητα/100gr
Μαγνήσιο 43.00mg
Ασβέστιο 16.00mg
Βιταμίνη C 5.00mg
Σίδηρος 0.60mg

Πηγές:

Facebook comments