Πρίμουλα

Eπιστημονική Oνομασία: 
Primula vulgaris
Άλλα Ονόματα: 
Ηρανθές, Σαλάτα
Φυτό: ποώδες, Φύλλο: ανάγλυφο,

Πρίμουλα, από το λατινικό "primus" που σημαίνει πρώτος και αναφέρεται στην πρώιμη ανθοφορία του φυτού.

Περιγραφή: Πολυετές ποώδες φυτό που όταν ανέβει η θερμοκρασία ρίχνει το φύλλωμα και το φυτό πέφτει σε λήθαργο. Το ύψος και η διάμετρος της πρίμουλας κυμαίνεται μέχρι 30 . Ανάλογα με το είδος όμως και την ποικιλία το ύψος και η διάμετρος κυμαίνονται από 10-60 εκατοστά.

Τα άνθη όλων των ειδών της πρίμουλας τρώγονται σε σαλάτες και μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν αρωματικά για την παρασκευή μαρμελάδας και ποτών. Ενώ και τα φύλλα της Τρώγονται.

Φύλλα μεγάλα, λογχοειδή με έντονες νευρώσεις. Αναπτύσσονται από τη βάση του φυτού σχηματίζοντας ροζέτα. Από το κέντρο της ροζέτας αυτής εμφανίζεται το ανθικό στέλεχος πάνω στο οποίο αναπτύσσονται πολλά άνθη μαζί. Σε μερικές ποικιλίες πρίμουλας τα ανθικά στελέχη είναι πολλά, μικρά και εκφύονται από το έδαφος και κάθε ένα φέρει ένα άνθος. Σε κάποιες άλλες ποικιλίες πρίμουλας τα φύλλα, τα ανθικά στελέχη και κάποια άλλα σημεία από τα πέταλα καλύπτονται από μια κηρώδη λευκή ουσία.

Χρησιμοποιήθηκε στην λαϊκή ιατρική. Συμβολίζει την νεότητα και τον πρώτο έρωτα.

Το φυτό αυτό "κατέβηκε από τα βουνά στους κήπους και στα παρτέρια και έτσι το συναντάμε πλέον ως καλλωπιστικό με μεγάλα ή μικρά άνθη, μονά ή διπλά σε διάφορα χρώματα και σχήματα..


Φροντίδα πριμούλας : Τι να προσέξουμε όσον αφορά την θέση, το χώμα, το πότισμα και τη λίπανση για το καλλωπιστικό και φαγώσιμο φυτό πριμούλα. Η Πρίμουλα “κατέβηκε” από τα βουνά και μπήκε σε όλες τις αυλές... ...περισσότερα.

Facebook comments