Μορχέλα η φαγώσιμη

Επιστημονική Ονομασία: Morchella esculenta
λαϊκές ονομασίες: 
ξανθό μουρτσέκι
Κοιλίας, Μουρτσάρι
διάμετρος (καπέλου): 3cm - 9cm ύψος: 5cm -9cm ύψος ποδιού: 4cm - 6cm διάμετρος ποδιού: 1.5cm -3.5cm
πιθανή απόχρωση επιδερμίδας πίλου ή πάνω επιφάνειας: κίτρινη, υμένιο: λεία επιφάνεια, πρόσφυση πίλου στο πόδι: κεντρική, πόδι: κούφιο, κυλινδρικό, λευκό, χωρίς δακτυλίδι, κίτρινο, λευκωπό, σάρκα: ελαστική, εύθραυστη, λευκωπή, βάση: πλατύτερη από το πόδι, χωρίς θήκη, υπόστρωμα: άμμος, χώμα, σπόρια: με λευκό αποτύπωμα, γεύση: ευχάριστη, ήπια, οσμή: αδύναμη,

Περιγραφή: Το καπέλο, με ύψος 6-9 εκατοστά και διάμετρο 4-6 εκατοστά είναι ακανόνιστο σφαιρικό, αυγόμορφο ή κάπως μακρουλό – κωνικό, με κίτρινες ή ωχροκίτρινες βαθιές κυψέλες που έχουν κυκλικά ή πολυγωνικά σχήματα. Οι νευρώσεις είναι στενές, ελικοειδείς, με τραχιά όψη, ομοιόχρωμες ή πιο ανοιχτόχρωμες από τις κυψέλες.
Το πόδι με διαστάσεις 4-8 x 1,5-3,5 (4,5) εκατοστά είναι σχεδόν κυλινδρικό, με πλατύτερη και ρυτιδωμένη τη βάση, καλυμμένο με μικρούς κόκκους, λευκωπό αρχικά, ωχροκρέμ στην ωριμότητα. Η σάρκα είναι ελαστική, χοντρή, με απαλή και ευχάριστη γεύση και μυρωδιά που είναι έντονη στα φρέσκα καρποσώματα. Καρποφορεί από τα μέσα Απριλίου έως τις αρχές Μαϊου, μοναχικά ή συνήθως κατά ομάδες, σε πλημμυρισμένες θέσεις, σε όχθες ποταμών, σε δάση με φράξους και άλλα πλατύφυλλα, σε λιβάδια, σε θαμνοτόπους και σε άκρες δασών.

Προσοχή! (για τον αρχάριο μανιταροκυνηγό) μην μπερδέψετε την μορχέλα την ξανθή με την γυρομίτρα την εδώδιμη (Gyromitra esculenta) που κακώς λέγεται πλέον εδώδιμη μια και έχει μεταφερθεί στα δηλητηριώδη μανιτάρια, διότι καταγράφηκαν θανατηφόρα περιστατικά.

Συστημική ταξινόμηση

Ομοταξία : Pezizomycetes
Τάξη : Pezizales
Οικογένεια : Morchellaceae
Γένος : Morchella

Facebook comments